Гръцкото правителство е договорило с израелските власти защитата на историческия

...
Гръцкото правителство е договорило с израелските власти защитата на историческия
Коментари Харесай

Как Гърция спаси от разрушение православен манастир na 1600 години в Газа

Гръцкото държавно управление е договорило с израелските управляващи отбраната на историческия православен манастир „ Свети Порфирий “ в Газа , заяви министър председателят Кириакос Мицотакис по време на среща с Вселенския патриарх Вартоломей в Атина, заяви държавната телевизия ЕРТ.

В понеделник в гръцките медии разпространиха информацията, че манастирът е бил опустошен , само че тази вест беше опровергана от чиновниците на храма в Газа.



Мицотакис и Вартоломей са разискали събитията в Близкия изток, където броят на жертвите нараства поради спора сред палестинското Ислямско придвижване за опозиция „ Хамас “ и Израел. Премиерът изрази угриженост за християните по Светите земи и съобщи, че държавното управление поддържа контакт с израелската страна по отношение на сигурността на манастира „ Свети Порфирий “ в Газа при ударите, които нанасят израелските въоръжени сили.

Манастирът е един от най-големите в района и е измежду най-старите в света – на към 1600 години, като през 12-и и 19-и век е бил обновяван, написа в гръцкия информативен уебсайт newsbreak.gr.

Светата обител се занимава както с религиозна, по този начин и с просветителна активност. На територията му действат детска градина, начално и приблизително учебно заведение. Той принадлежи на Йерусалимската патриаршия.



През 2014 година 2000 палестински мюсюлмани откриха леговище в православното средище , с цел да се предпазят от израелските бомбардировки. Тогава духовните лица и миряните им осигуриха краткотраен заслон, храна и медицински грижи.

Позицията на манастира се основава на деликатни салда, които стават все по-трудни за района. От една страна ислямските екстремисти виждат в християните врагове, изключително измежду палестинците православни християни, а въпреки това умерените мюсюлмани признават филантропичната активност на православното духовенство.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР