Гръцкото министерство на културата обяви, че ще иска връщането от

...
Гръцкото министерство на културата обяви, че ще иска връщането от
Коментари Харесай

Гърция си иска от Ню Йорк статуетка на 2700 години

Гръцкото министерство на културата разгласи, че ще желае връщането от Ню Йорк на бронзова статуетка на кон на възраст от 2700 години, откакто американски съд отхвърли настояването на аукционната къща "Сотбис " да й бъде позволено да продължи с продажбата на артефакта на търг, заяви Асошиейтед прес.

В известието на гръцкото министерство от сряда се споделя, че решението на апелативния съд е от "огромно юридическо значение " и ще има необятни последици за паметниците на културното завещание и от други страни.

Министърът на културата Лина Мендони сподели, че правосъдното решение е огромна победа в битката против противозаконната търговия с антики. "Министерството ще предприеме всички законни дейности, с цел да върне статуетката в страната, като подчертае, че с връщането на откраднати и незаконно изнесени монументи (страната на произход) си връща и част от своята история ", сподели Мендони.

Според информацията от министерството нюйоркският съд е решил, че в разногласия, които се отнасят до артефакти на търг в Съединени американски щати или търсени от американски музеи, ще се ползва законодателството на страната на генезис.

Съдът е спрял провеждането на търг за 14-сантиметрова статуетка от осми век преди Христа, която се намира в частна сбирка. Стилизираната дрънкулка на кон принадлежи към известния измежду колекционерите геометричен интервал на древногръцкото изкуство. Тя е оповестена на търг в Ню Йорк през май 2018 година с предстояща цена от 150 - 250 хиляди $.

Според гръцкото законодателство всички археологически находки, открити в страната, са държавна благосъстоятелност. За статуетката Гърция твърди, че тя произлиза от нейната територия, само че в никакъв случай не е била заявена и не е давано позволение за изнасянето й в чужбина.

След оповестяването на статуетката за продажба, Гърция е поискала от "Сотбис " да отдръпна артефакта и да го върне в страната. В отговор аукционната къща е изтеглила предмета от търга, само че е завела дело против Гърция, с цел да реализира удостоверение, че гръцката страна няма права върху артефакта. "Сотбис " е спечелила делото на първа инстанция, само че Гърция е обжалвала и е спечелила второто дело.

В известие на "Сотбис " в сряда се споделя, че къщата обмисля идващите си стъпки. Аукционната къща още веднъж декларира, че няма никакви доказателства, че гръцката страна има благосъстоятелност върху статуетката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР