Гръцкият здравен министър Танос Плеврис призова Европейската комисия да вземе

...
Гръцкият здравен министър Танос Плеврис призова Европейската комисия да вземе
Коментари Харесай

Гърция призова ЕК да вземе мерки за справяне с недостига на лекарства

Гръцкият здравен министър Танос Плеврис прикани Европейската комисия да вземе ограничения за превъзмогване на дефицита на медикаменти, осведоми в. „ Катимерини “.

Според известие на гръцкото министерство на опазването на здравето във вторник Плеврис е изпратил писмо до еврокомисарката по опазването на здравето Стела Кириакидес, в което приканва за „ централна политика на равнище Европейски съюз по казуса с дефицита на медикаменти, пред който са изправени всички страни членки на Европейски съюз. "

„ Държавите членки се пробват да се оправят с този проблем посредством вътрешни процедури, само че все пак е неотложно да има централизирана политика на равнище целия Европейски съюз за справяне с казуса “, написа Плеврис.

Гръцкият здравен министър е призовал Европейска комисия да бъде „ нараснало производството на медикаменти “ в евросъюза, добавя Франс прес.

В понеделник министерството на опазването на здравето разгласи серия от ограничения в опит да се оправи с дефицита. Те включват повишение на цените на доста евтините медикаменти, тъй че те да бъдат продавани на гръцкия пазар, а не на интернационалния пазар, където цените им са доста по-високи, в сравнение с в Гърция.

Гръцката организация по медикаментите (EOF) забрани износа на избрани артикули, които не доближават, и посочи, че част от дефицита се дължи на проблеми в в световната верига на доставки.

Председателят на съюза на гръцките фармацевти Константинос Лурантос сподели, че създаваните в страната медикаменти са измежду най-евтините в Европа и се изнасят на доста по-високи цени. Той уточни пред финансовия уебсайт „ Нафтемборики “, че обстановката се утежнява.

Гръцкият здравен министър даде обещание да ускори инспекциите на търговците на едро в опит да ограничи износа на медикаменти, които не доближават, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР