Пожари в Родос: Безплатна почивка за евакуираните туристи, казва гръцкият премиер

...
Гръцкият премиер обеща да даде на туристите, които трябваше да
Коментари Харесай

Гръцкият премиер обеща да даде на туристите, които трябваше да избягат от неотдавнашните горски пожари на остров Родос, едноседмична почивка там безплатно.

Говорейки за Good Morning Britain на ITV, Кириакос Мицотакис каза, че хората могат да приемат предложението през пролетта или есента на 2024 г.

Повече от 20 000 души бяха евакуирани, когато горските пожари избухнаха през юли.

Хиляди летовници от Обединеното кралство бяха върнати у дома в Обединеното кралство.< /p>

Г-н Мицотакис каза: „Нито един човешки живот не беше загубен на Родос и няма съобщения за наранявания... Разбираме, че гостите са имали неудобства, но аз съм Радвам се да ви кажа, че Родос е по-гостоприемен от всякога. Островът се върна към нормалното“, той също спомена гостоприемството и „подкрепата“, предлагани от жителите на Родос на блокираните летовници, и насърчи хората да смятат острова за почивка в последния момент дестинация, за да дадете нещо обратно на острова.

Той изтъкна, че Гърция е подготвена за инциденти като горски пожари и многократно заяви, че „Гърция е абсолютно безопасна“.

Но той не даде подробности как може да бъде заявена безплатната седмица или как ще работи схемата.

Г-н Мицотакис призна, че докато горските пожари винаги са засягали Средиземноморието, тяхната интензивност се е увеличила „като следствие от изменението на климата“.

През юли Родос се бореше с горски пожари, раздухвани от силни ветрове на фона на продължителна и интензивна гореща вълна. Много британски туристи трябваше да съкратят ваканциите си и да се върнат у дома с полети за репатриране.

В един случай пилот на EasyJet, летящ с британски туристи до Родос, дори призова пътниците да слязат от самолета преди излитане, тъй като каза, че това е „лоша идея ".

Вместо официално да посъветва летовниците да не пътуват до засегнатите гръцки острови, Министерството на външните работи на Обединеното кралство каза, че хората трябва да се консултират със своя хотел и туристически оператор преди пътуване и обясни как да се регистрирате за спешни сигнали.

Неотдавнашен доклад на Европейската комисия относно въздействието на изменението на климата върху европейския туризъм гласи, че глобалното затопляне ще доведе до намалено търсене на южните Европа.

Туризмът обикновено представлява повече от 20% от БВП на Гърция, а Родос е една от 100-те най-добри туристически дестинации в света.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР