Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис повдигна въпроса за връщането на скулптурите

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис повдигна въпроса за връщането на скулптурите
Коментари Харесай

Гърция пак поиска от Лондон статуите от Партенона

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис повдигна въпроса за връщането на скулптурите от Партенона в Гърция в речта си на събитие, отдадено на 75-годишнината от основаването на Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО), заяви в. „ Катимерини “.

" Не може да има разговор сред народите без разговор сред културите. Нещо, което допуска почитание към историята, наследството и идентичността на всяка нация. Според мен това значи, че емблематичните монументи, които са неразривно свързани със самата еднаквост на една нация, би трябвало да бъдат дело на тази нация ", съобщи Мицотакис пред аудиторията си.

" Да вземем да вземем за пример скулптурите на Партенона, които (са) извънредно значима част от международното културно завещание и са може би най-важната алегорична връзка сред актуалните гърци и техните предшественици. По-голямата част от тази сбирка може да се откри изложена в музея на Акропола, на няколкостотин метра от Партенона... Докато обаче част от тази сбирка остава в заточение (в Британския музей) в Лондон, това влияние в никакъв случай няма да може да бъде оценено изцяло. Ето за какво считам, че е от значително значение мраморите на Партенона в Лондон да бъдат обединени с по-голямата част от скулптурите на Партенона в Атина ", добави Мицотакис.

Гръцкият министър-председател приветства единомислещото приемане през септември предходната година на решението на Междуправителствената комисия на ЮНЕСКО за поощряване на връщането на културни полезности, с което се признава, че " казусът има междуправителствен темперамент и затова задължението за връщане на скулптурите от Партенона лежи напълно върху държавното управление на Обединеното кралство ".

Позицията на държавното управление на Обединеното кралство непроменяемо е, че частите от скулптурите на Партенона са законно добити от Османската империя, която по това време е владяла Гърция. Също по този начин, едно решение за връщане на скулптурите може да провокира лавина от сходни претенции от други страни, което би засегнало доста някои от най-големите музеи в света, множеството от които се намират в някогашни западни колониални сили.

Въпреки това Мицотакис прикани държавното управление на Обединеното кралство да стартира разговор по отношение на връщането на скулптурите
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР