Гръцкият парламент ратифицира днес споразумението за сътрудничество между Гърция и

...
Гръцкият парламент ратифицира днес споразумението за сътрудничество между Гърция и
Коментари Харесай

Гръцкият парламент ратифицира споразумението за междусистемната газова връзка между Гърция и България

Гръцкият парламент ратифицира през днешния ден съглашението за съдействие сред Гърция и България по плана за междусистемната газова връзка сред двете страни, оповестява АНА-МПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Споразумението беше гласувано в границите на проектозакон, включващ и контракта за основаване на Източносредиземноморския газов конгрес (EMGF) - интернационална организация, включваща Гърция, Кипър, Египет, Израел, Италия, Йордания и Палестина. В поддръжка на проектозакона гласоподаваха ръководещата партия Нова народна власт, главната опозиционна групировка СИРИЗА и Движение за смяна. Против гласоподаваха Гръцката комунистическа партия и партия МеРА25 на някогашния финансов министър Янис Варуфакис.

Споразумението сред Гърция и България за газовия интерконектор (IGB) включва взаимни задължения за градежа на газопровод и за превозване на газ, откакто планът бъде приключен. Включени са също аспекти, свързани с данъчния статут на плана и разпределението на облагата. Газопроводът IGB свързва гръцката газопреносна система в региона на Комотини, Северна Гърция, и българската газопреносна система в региона на Стара Загора.

Проектът е приключен на 52% и се чака да бъде подготвен до края на 2021 година, съобщи гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас. Източносредиземноморският газов конгрес е енергиен алианс сред Гърция, Кипър, Египет, Израел, Италия, Йордания и Палестина, учреден като интернационална организация през януари 2020 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР