Гръцкият парламент прие споразумението с Италия за фиксиране на изключителните

...
Гръцкият парламент прие споразумението с Италия за фиксиране на изключителните
Коментари Харесай

Гръцкият парламент гласува за разширяване на териториалните води на страната

Гръцкият парламент одобри съглашението с Италия за фиксиране на изключителните стопански морски зони и разширение на териториалните води, предава БНР. 

Парламентът в Атина одобри с огромно болшинство разширението на териториалните води в Йонийско море на границата с Италия от 6 на 12 морски благи. Споразумението с Италия трансформира и проблема с Албания за разширение на морското пространство сред двете съседски страни, разясниха депутати.

Лидерите на всички парламентарни опозиционни партии поддържаха предлагането на премиера Кириакос Мицотакис с оптимален брой позитивен избор. При дебатите беше подложен акцент, че главният проблем е да се реализира съглашение с Турция.

Напрежението сред Анкара и Атина непрестанно нараства, тъй като и двете страни имат искания за потребление на залежите от енергийни запаси в еднакъв сектор в Егейско море. Пред медиите гръцкият министър председател уточни, че, в случай че не се реализира съглашение с Турция, „ въпросът ще се реши от интернационалния съд в Хага “. 

Турция излезе със специфична позиция по случая през днешния ден. „ Разширяването на териториалните води от Гърция в Йонийско море на 12 морски благи се простира до южната част на полуостров Пелопонес и не визира по никакъв метод Егейско море “, заяви говорителят на външното министерство на Турция Хами Аксой, представен от Анадолската организация.

Международната общественост се притесняваше това решение да не се употребява от Гърция и тя да разшири териториалните си води след това и към Егейско море, където е границата по вода с Турция, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Говорителят на турското Министерство на външните работи акцентира, че Анкара има жизненоважни права и ползи в Егейско море, където по думите му преобладават „ специфични географски условия “.

„ Турската позиция, че териториалните води в Егейско море не трябва да бъдат едностранно разширявани по метод, който лимитира свободата на корабоплаване, както и достъпа до намерено море на Турция или трети страни е добре прочут на всички страни “, акцентира Аксой, добавяйки, че тази позиция на Анкара остава непроменена.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР