Гръцкият парламент гласува снощи закон, според който гражданите ще могат

...
Гръцкият парламент гласува снощи закон, според който гражданите ще могат
Коментари Харесай

Гърците ще могат да гласуват по пощата на европейски избори и на референдуми

Гръцкият парламент гласоподава нощес закон, съгласно който жителите ще могат да упражняват правото си на глас по пощата на изборите за Европейски парламент и на национални референдуми, заяви АНА-МПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Това право ще имат всички гръцки жители, записани в изборните описи, без значение дали живеят в страната или в чужбина.

Законопроектът беше утвърден с гласовете на ръководещите. Той беше подсилен от 158 депутати от „ Нова народна власт “, 135 опозиционни членове на Народното събрание гласоподаваха срещу, а шестима (от лявата евроскептична партия „ Плевси елефтериас “) се въздържаха.

Същевременно обаче Народното събрание отхвърли предлагането на кабинета гласоподаване по пощата да бъде въведено и за парламентарните избори, въпреки и единствено за гърците, които живеят в чужбина. Тази корекция, импортирана по-късно, събра същия резултат при гласуването, само че за приемането ѝ съгласно Конституцията е належащо квалифицирано болшинство от 200 гласа, които не бяха събрани поради възраженията на опозицията.

Както изяснява „ Нафтемборики “, жителите, които желаят да упражнят вота си по пощата, ще би трябвало да се записват в електронния портал, който ще сътвори държавното управление за регистриране в изборните описи за пощенски избор. В него гласоподавателите ще могат да подават заявката си до 40 дни преди произвеждането на изборите.

Пликовете с вота по пощата ще бъдат получавани от Специална комисия за събиране на пощенския избор. Избирателите ще получават удостоверение по е-поща, че гласът им е бил получен, а преброяването на гласовете, подадени по този метод, ще се прави по едно и също време с броенето на останалите бюлетини.

Въпреки че в хода на консултациите ръководещите бяха постигнали единодушие с главните опозиционни партии да поддържат въвеждането на вота по пощата, внасянето на предлагането то да обгръща и парламентарните избори, въпреки и единствено за гърците в чужбина, унищожи консенсуса по тематиката в Народното събрание.

Двете съществени опозиционни партии, лявата СИРИЗА и лявоцентристкото придвижване ПАСОК, по време на тридневния парламентарен спор дефинираха поправката за парламентарните избори, импортирана от министърката на вътрешните работи Ники Керамеос, като „ рискована “ и обявиха, че ще отхвърлят като цяло законопроекта, напомня опозиционното издание „ Ефимерида звук синдактон “.
Според СИРИЗА и ПАСОК Керамеос е показала пред Народното събрание изненадващо предложение без предварителни съвещания и това беше несъмнено от опозицията като „ антидемократично “ и „ провокативно “.

Влиятелната Гръцка комунистическа партия също упрекна държавното управление в „ рискови игри с гласуването по пощата “, заяви телевизия Скай. Парламентарните партии от дясната съпротива, националистическите „ Спартанци “ и консервативната НИКИ, се причислиха към обвиняванията за „ изборни операции “ от страна на ръководещите.

От своя страна Керамеос в отбрана на държавните начинания съобщи в Народното събрание, че със закона се отстраняват „ за първи път всички на практика спънки за нашите съграждани, (както) в Гърция, (така) и в чужбина, за упражняването на изборното им право. Нашата народна власт се уголемява и задълбочава “. Тя попита реторично СИРИЗА „ по какъв начин може ръководителят ти (Стефанос Каселакис, който живееше в Съединени американски щати преди да влезе в политиката – б.ред.) да е грък от чужбина, да пази непрекъснато дейната роля на диаспората, и ненадейно да отстъпиш от тази позиция и да кажеш едно огромно „ не “? “
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР