Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис е изправен пред едно от най-големите

...
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис е изправен пред едно от най-големите
Коментари Харесай

Яростна опозиция срещу Мицотакис заради легализирането на еднополовите бракове в Гърция

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис е изправен пред едно от най-големите си провокации, откакто обещанието му да узакони еднополовите бракове провокира яростни диспути, предават Българска национална телевизия и БГНЕС.

Като рискува целия си престиж по въпрос, който към момента може да провокира изключителни страсти, не на последно място измежду личните му депутати, Мицотакис признава, че ще би трябвало да употребява уменията си да убеждава, с цел да прокара промяната, защото опозицията в неговата дясноцентристка партия " Нова народна власт " се ускорява.

" Аз и всички тези, които имат вяра в това законодателство, би трябвало да убедим нашите депутати, а след това и тези, които към момента имат негативна позиция ", сподели той в първото си изявление за годината.

" Това, което ще приемем като закон, е тъждество в брака, което значи унищожаване на всякаква дискриминация, учредена на полова ориентировка. Това не е нещо коренно друго от това, което се ползва в други европейски страни ", изяснява гръцкият министър председател.

Намесата на водача, шест месеца откакто си обезпечи втори мандат с безапелационна победа, " с цел да реформира страната ", акцентира какъв брой сензитивен остава въпросът за правата на хомосексуалистите в Гърция. В общество, считано за едно от най-консервативните в обществено отношение в Европа, Мицотакис, който принадлежи към умерената секта на " Нова народна власт ", се сблъсква освен с неодобрението на личните си депутати, само че и с твърдата опозиция на мощната православна черква в страната.

Духовниците неведнъж са предупреждавали, че одобряването на еднополовите бракове ще бъде първата стъпка към придобиване на наставнически права от ЛГБТИ общността, като са стигали до такава степен, че са предполагали, че това ще докара до разрушение на гръцкото общество.

" Децата не са нито домашни любимци, нито аксесоари ", се споделя в неотдавнашно циркулярно писмо, публикувано до епархиите.

" Никаква обществена рационализация и никаква политическа уместност не могат да излъгват естествената потребност на децата от татко и майка ". Митрополитът на Пирея Серафим, който преди този момент заплаши да отлъчи депутатите, в случай че гласоподават в поддръжка на легализирането на еднополовите съюзи, отиде по-далеч, като назова хомосексуализма " корист с тялото " и " огромен грях ".

На първите страници на два десни всекидневника появиха отзиви, че препоръчаният закон може да заплаши парламентарното болшинство на държавното управление и даже да се окаже " Ватерло " на Мицотакис.

Премиерът който съобщи, че освен е " прочел и проучил " тематиката, само че и доста е мислил по нея, сподели, че Гърция няма да узакони сурогатното родителство.

" Няма да променяме закона за асистираното родителство ", сподели той, като за първи път засегна въпроса обществено на 10 януари.

Той акцентира, че еднополовите двойки, също както хетеросексуалните, могат да продължат да осиновяват деца.

Включвайки се в дебата със свое лично законодателно предложение по-рано тази седмица, главната опозиционна лява " Сириза ", която се управлява от първия открит гей водач на партия в Гърция Стефанос Каселакис, настоя, че сурогатното майчинство би трябвало да се смята за вродено родителско право.

Каселакис, който пое управлението на партията през септември, направи по този начин, че през октомври да се ожени за дългогодишния си американски сътрудник Тайлър Макбет в Съединени американски щати. В рамките на няколко седмици след непредвиденото му избиране за водач на партията някогашният банкер приказва за желанието на двойката да има деца посредством сурогатно майчинство.

" Това са въпроси, които се вземат решение в други страни, само че не и в Гърция ", написа опозиционният водач във Фейсбук. " Ето за какво влязох в политиката. За да размърдвам застоялите води, да разсънвам съвестите, а не да ги погалвам в съня им ".

Мицотакис, който е изправен пред опозицията на водещи министри от кабинета, съобщи, че е бил подбуден да се заеме с този въпрос най-много тъй като децата на хомосексуалисти не са приети от гръцкото законодателство.

" Не мисля, че някой се съмнява в тази действителност: че хомосексуалните двойки имат деца и тези деца няма да спрат да съществуват, няма да изчезнат. Но тези деца нямат равни права ", сподели главата на държавното управление

Той посочи образеца с небиологичната майка в лесбийска връзка, която няма легален достъп до детето на двойката, ако партньорката ѝ се разболее.

" Тя няма никакви права. Детето ще отиде в институция. Дете, родено в чужбина, не може да стане гръцки жител, тъй като, доста просто, ние не признаваме еднополовите бракове в Гърция ", безапелационен е министър председателят на Гърция.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР