Гръцкият министър на външните работи Георгиос Герапетритис пристигна в София

...
Гръцкият министър на външните работи Георгиос Герапетритис пристигна в София
Коментари Харесай

Мария Габриел желае съвместна работа с Гърция в науките, енергетиката и образованието

Гръцкият министър на външните работи Георгиос Герапетритис дойде в София по покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

" Важно е да продължим да работим дружно за съгласуваност в науката, нововъведенията, енергетиката, образованието и осигурим по-устойчиво развиване на Югоизточна Европа ", съобщи вицепремиерът.

Основен акцент на полемиката е било задълбочаването на връзките сред двете страни в региона на енергетиката, превоза и инфраструктурата, като значим фокус е бил подложен и върху Общата декларация на България, Гърция, Хърватия и Румъния за взаимна работа по коридора " Север-Юг ".

Сред разискваните тематики е била и войната в Украйна и поддържането на стабилността и сигурността в Черноморския район.

" България и Гърция са освен прилежащи страни, само че и другари, съдружници и стратегически сътрудници. В лицето на Гърция България вижда собствен непосредствен сътрудник в района, в границите на Европейски Съюз и на НАТО ", добави вицепремиерът. Габриел също е откроила, че през последните три години двустранният стокообмен е повишен с 1 милиард евро.

Мария Габриел благодари на гръцкия външен министър за безапелационната поддръжка на Гърция за присъединението на България към Шенгенското пространство и еврозоната , както и за поддръжката за участие на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

" Отношенията сред България и Гърция с изключение на в общи начинания се състоят и в близкия контакт сред хората. Близо 2 милиона българи посещават Гърция всяка година. Културната и цифровата дипломация имат все по-голямо значение, като ще продължим да развиваме съдействието в тези сфери за съответни изгоди за жителите на двете страни ", заключи Мария Габриел.
 Гърция ни поддържа за цялостен Шенген от 1 януари 2025 година и за Еврозоната
Гърция ни поддържа за цялостен Шенген от 1 януари 2025 година и за Еврозоната

Това разгласи Асен Василев след среща с държавния министър на страната Папаставру
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР