Гръцкият композитор и политик Микис Теодоракис ще бъде погребан съгласно

...
Гръцкият композитор и политик Микис Теодоракис ще бъде погребан съгласно
Коментари Харесай

Спорове в семейството на Микис Теодоракис за погребението му, съд временно го спря

Гръцкият композитор и политик Микис Теодоракис ще бъде заровен според желанието му в Ханя, остров Крит, на 9 септември, паралелно до родителите и брат му, заяви през днешния ден Гръцката комунистическа партия, представена от Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

В фамилията породи спор за мястото, където да бъде заровен Теодоракис, който умря на 96 години на 2 септември. Дъщеря му съобщи, че той ще бъде заровен в село Врахати покрай Коринт, където е имал вила.

 Гърция изгуби най-огнената част от душата си – отиде си Микис Теодоракис Виж още

Но синът му сподели в петък, че фамилията ще се съобрази с желанието му. Съд краткотрайно спря проектите за заравяне, откакто неназовани сътрудници на Теодоракис се намесиха , базирайки се на нотариално заверени документи, които разкриват волята му.

Теодоракис е написал писмо до кмета на Ханя през 2013 година, изразявайки предпочитание да бъде заровен в Галатас, населено място на запад от Ханя, от където произлиза татко му.

" Моето семейство не утвърждава желанието ми ; законът обаче признава правото на всеки да реши къде да бъде положено тялото му ", е написал Теодоракис в писмото.

Според известие на политическото бюро на Комунистическата партия тялото ще бъде изложено за поклонение в митрополитския храм " Благовещение Богородично " в Атина от понеделник, т.е. ден по-рано от плануваното. Прощалната гала ще се състои в сряда следобяд, а по-късно същия ден тялото ще бъде превозено със аероплан до Крит. Църковната работа и погребението ще бъдат в четвъртък.

Теодоракис има променливи връзки с Комунистическата партия, която напуща в края на 1960-те години, а след това още веднъж се причислява в края на 1970-те, след което през 1990 година е определен за народен представител от консервативната Нова народна власт.

През октомври обаче той написал писмо до генералния секретар на Комунистическата партия Димитрис Куцумбас, натоварвайки го с организацията на погребението .

" Сега, в края на моя живот, когато премислям нещата, детайлностите са се изтрили от съзнанието ми и единствено " огромните неща " остават. И по този начин аз виждам, че съм прекарал най-важните си, мощни и зрели години под знамето на Комунистическата партия. По тази причина желая да напусна този свят като болшевик ", написал фамозният композитор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР