Гръцкият композитор и политически активист Микис Теодоракис почина на 96-годишна

...
Гръцкият композитор и политически активист Микис Теодоракис почина на 96-годишна
Коментари Харесай

Почина световноизвестният гръцки композитор Микис Теодоракис

Гръцкият композитор и политически деятел Микис Теодоракис умря на 96-годишна възраст.

„ Творецът, обвързван с най-важните моменти в актуалната история на Гърция, великият композитор и безвъзмезден герой за правата и свободите на хората, към този момент не е сред нас “, отбелязва " Катимерини ".

Теодоракис способства за повишение на международната информираност за тежкото състояние на Гърция по време на военната тирания 1967-74 година

Роден е на остров Хиос, на 29 юли 1925 година Неговото творчество варира от вълнуващи песни, основани на огромни гръцки поетични творби, доста от които остават леви химни в продължение на десетилетия, до симфонии и кино партитури.

Той композира може би най-разпознаваемата гръцка музика в интернационален проект, като може би най-известната му творба е сиртакито от кино лентата „ Зорба гъркът “ (1964), а песните му са изпълнявани от известни реализатори, като „ Бийтълс “, Шърли Беси и Едит Пиаф. Той композира партитурите за филми като „ Z” (1969), спечелил премията БАФТА за авторска музика, „ Fedra” (1962), включващ песни с текст на Никос Гацос и „ Serpiko” (1973), за който е номиниран за „ Грами “ през 1975 година (той е номиниран за същата премия за музиката си в „ Зорба гъркът “ през 1966 г.).

Теодоракис композира и „ Трилогията Маутхаузен “ - известна още като „ Баладата за Маутхаузен “, и „ Кантата Маутхаузен “ - цикъл от четири арии с текстове, написани по стихове на гръцкия стихотворец Яковос Камбанелис, оживял от концлагера в Маутхаузен.

Той е и лауреат на Международната Ленинска награда „ За подсилване на мира сред народите “ (1983).
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР