Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис описа адвоката като мозъкът на групировката

...
Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис описа адвоката като мозъкът на групировката
Коментари Харесай

Йоаким Каламарис: Мозъкът на схемата Нотариуса е Велимир Атанасов

Гръцкият предприемач Йоаким Каламарис разказа юриста като " мозъкът " на групировката за търговия с въздействие към убития Мартин Божанов - Нотариуса.

Каламарис е един от хората, подложени на прокурорски инспекции и е бил с повдигнато обвиняване от Софийската районна прокуратура, единствено тъй като е станал медиатор в имотна договорка на гръцката " Данаос девелопмент ". пред " 24 часа ", като тя въвлича настоящи и някогашни държавни чиновници на високо равнище.

Каламарис твърди, че съдружникът на Божанов Атанасов е имал интимна, а не просто другарска връзка с досегашния областен прокурор на София Невена Зартова - нещо, което тя отхвърляше в своите обществени изяви.

Той обаче цитира съответен ден и хотел, за който има информация, че Зартова и Атанасов са отсядали в една стая - вила " Чинка " на 22 януари 2022 година

" Ако желае, може да ме съди за клюка или да се ревизира от регистрацията в хотела. Време е тези хора да престанат да се крият. Цялата правосъдна колегия знаят за аферата сред Зартова и Атанасов ", сподели той.

Йоаким Каламарис уточни и съответен заместник-районен прокурор - Борислав Георгиев - който той счита за виновен за корист с власт, откакто е задействал тежки ограничения за неотклонение против него и сътрудниците му (гаранции от 100 000 и 50 000 лева.).

Сигналът от Велимир Атанасов против гръцките вложители е бил подаден непосредствено на Георгиев в СРП. Въпросният прокурор и трима негови сътрудници подадоха оставка в сряда, като оповестиха, че се разграничавали от активността на Невена Зартова като техен административен началник.

" Правилно, обаче късно направено ", сподели Каламарис. " Днес ще бъде решено от основния прокурор дали те ще останат или не - само че приканвам най-малко Борислав Георгиев да бъде отхвърлен ".

Той описа, че част от хората, които са опитвали да изнудват него и шефа на " Данаос ", са им внушавали, че прокурорът Георгиев е имал хазартна взаимозависимост - по тази причина са поискали от тях рекет, с който да му платят да приключи следствието.

" Ако това е по този начин или не - не е неприятно да се ревизира. Но в случай че е по този начин, този човек не трябва да е там (в СРП) ", сподели Каламарис.

Той прикани и за " съществено филтриране " в Апелативна прокуратура - София, тъй като е имало опит за интервенция и от страна на ръководителя ѝ Радослав Димов.

" Срещу холдинга имаше 12-13 каузи, които са изгубени. Просто холдингът реши да не отвърне, само че е време и това да се случи. Слава Богу, направихме тъжба на по-високо равнище - Софийска градска прокуратура, и тя анулира всички (мерки) ", сподели той.

Според Йоаким Каламарис - единственият човек в държавното управление, който е обърнал внимание на проблема, е бил тогавашният длъжностен вътрешен министър Бойко Рашков (от изявлението стана ясно, че срещата им е станала през лятото на 2021 година, когато и Ивайла Бакалова е алармирала за групировката на Нотариуса).

От страна на Министерството на финансите е последвало " освен цялостно безмълвие, а единствено инспекции ".

По думите му, в дъното на абсурда стои търговец на горива, в чието съседство е трябвало да се построи планът за нов жилищен комплекс.

" Вие виждате по какъв начин съмнителният бизнес в България може да се смеси със здравия бизнес. Тези хора нямат граници ", сподели той.

Каламарис се учуди по какъв начин е допустимо две седмици след убийството Министерство на вътрешните работи още да не е разкрило всички престъпни регистрации и възможни връзки на Божанов със службите за сигурност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР