Гръцките власти смятат, че Турция заема все по-агресивна позиция спрямо

...
Гръцките власти смятат, че Турция заема все по-агресивна позиция спрямо
Коментари Харесай

Гърците обвиняват Турция в заемане на „все по-агресивна позиция“

Гръцките управляващи считат, че Турция заема все по-агресивна позиция по отношение на своя номинален съдружник в НАТО Гърция поради модернизирането на отбранителните ѝ качества и те не считат, че напрежението ще деескалира скоро, написа гръцкия вестник Kathimerini, представен от организация " Фокус ".

Един от методите, по които тази експанзия се прояви, беше офанзивата на турското външно министерство предходната седмица против гръцкия президент Катерина Сакеларопулу за това, че назова клането на понтийските гърци в Североизточна Турция, през 1914-1918 година, като „ геноцид “ и за Задължението на Гърция да резервира жива паметта за това кръвопролитие.

„ Осигуряването на мир, сигурност и непоклатимост в Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие е крайъгълен камък на нашата национална тактика “, сподели Сакеларопулу пред Kathimerini в отговор на офанзивите против нея и изказванията на турския министър на защитата, че Гърция нелегално разполага въоръжените си сили на личните си острови. „ Никога не сме изоставяли дипломацията, (проведена) с мисъл за ползите на страната ни и просперитета на по-широкия район. Ние непрекъснато търсим съдействие с Турция и се стремим към хармонично общуване и другарство сред двата народа. Но не може да има оттегляне пред неприемливи искания и нападателни дейности “, добави тя.

Анализаторите считат, че подобряването на качествата на гръцките военновъздушни сили с придобиването на изтребителите Rafale от Франция и надграждането на самолетите F-16 до версията Block 70 Viper, както и придобиването от Военноморски сили на фрегати от клас Belharra и нови корвети стоят зад гнева на Турция. Турският министър на защитата Хулуси Акар назова тези ходове провокация, само че и „ на вятъра изпитание и загуба на запаси “, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели на френския си сътрудник Еманюел Макрон, че „ гърците нямат финансовите благоприятни условия да заплащат за оръжейните системи “.

Междувременно Турция се захваща със лична амбициозна стратегия за въоръжение, значима част от която са нейните лични безпилотни летателни апарати (БПЛА), които също желае да продават на други страни. Гръцки чиновници споделят, че Турция не харесва никакви провокации пред нейната декларирана цел за районно превъзходство и имат вяра, че формалните лица в прилежащата страна ще продължат да ускоряват реториката си преди президентските и парламентарните избори в Турция, които ще се проведат по едно и също време през юни 2023 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР