Гръцките фермери не са доволни от обещанията на правителството за

...
Гръцките фермери не са доволни от обещанията на правителството за
Коментари Харесай

Гръцките фермери блокираха магистралата Солун-Мудания

Гръцките фермери не са удовлетворени от обещанията на държавното управление за поддръжка на фермерите и в символ на митинг блокираха с трактори автомагистралата Солун-Мудания, заяви гръцката телевизия  ERT .

Фермерите са разположили 120 трактора в 10 часа сутринта и са затворили  автомагистралата Солун-Неон Мудания минимум до 20 часа в двете направления, оповестява малкия екран.

В понеделник, 5 февруари, фермери от Халкидики с към 40 трактора ще се насочат към Солун, с цел да блокират региона към Министерството на Македония и Тракия, където имат намерение да предадат петиция с настояванията си. Сред настояванията на фермерите от Халкидики са компенсации за неуспеха на реколтата от маслиново дърво, за електричество и гориво в селските региони, връщане на 100% от понижените дотации, бързо и заслужено систематизиране на компенсациите от държавната гръцка земеделска застрахователна организация ELGA, и други заплащания. От понеделник фермерите ще търсят общонационална съгласуваност за огромна обсада.

В събота фермери проведоха митинг на изложението  " Агротика " в интернационалния изложбен център TIF в Солун. " Агротика " е водещият търговски панаир в страната, привличащ десетки хиляди гости от цяла Гърция и чужбина. Фермери с 350 трактора от Северна Гърция дойдоха в Солун, а още стотици фермери дойдоха с рейсове. 

Само от Тесалия, която пострада от невижданите наводнения през есента, дойдоха над 20 рейса. В рамките на акцията производителите изхвърлиха няколко кашона с кестени и ябълки на пътя.

Премиерът Кириакос Мицотакис обяви пет начинания, в това число една за понижаване на цената на електрическата енергия за фермерите. Той удостовери, че данъкът върху горивата за земеделска техника също ще бъде върнат през 2024 година, като означи, че мярката коства 82 милиона евро. Държавната електроснабдителна компания PPC ще предложи спомагателна отстъпка от 10% за електрическата енергия в селските региони от май до септември. Ще бъде дадена разсрочена скица за погашение на отговорности в размер на 87 милиона евро към PPC, част от които ще бъдат отписани. Правителството ще субсидира построяването на слънчеви паркове за фермерите. Очаква се и най-голямата стратегия в страната за покриване на част от енергийните потребности на уязвимите жители посредством зелена сила, наречена стратегия " Аполо ".

Фермерите потвърдиха желанието си да продължат битката, защото считат, че обещанията на премиера са направени под напън от блокади, проведени от фермери, добавя малкия екран.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР