Гръцки правителствени източници смятат, че щетите от тазгодишните природни бедствия

...
Гръцки правителствени източници смятат, че щетите от тазгодишните природни бедствия
Коментари Харесай

Щетите от бедствията в Гърция са за над 4 млрд. евро

Гръцки държавни източници считат, че вредите от тазгодишните естествени бедствия от пожари и наводнения могат да превишат сумата от 4 милиарда евро, заяви електронното издание на гръцкия в. „ Вима “.

Към момента не може да се дефинира с акуратност какъв ще бъде размерът на вредите, към които би трябвало да се причислят и унищожената земеделска годишна продукция, повредите на имущество и предприятия, на инфраструктурата, както и държавните компенсации, отбелязва изданието.

Според първични оценки вредите от злополуката, която аргументи средиземноморският циклон „ Даниел “ в Централна Гърция, може да превишат сумата от 2,1 милиарда евро, уточни вестникът.

Днес гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис е в Страсбург, с цел да беседва с ръководителите на Европейската комисия и Европейския парламент Урсула фон дер Лайен и Роберта Мецола за поддръжка на Гърция с европейски средства, които се чака да бъдат употребявани както за облекчение на гръцките поданици, по този начин и за нужните инфраструктурни планове, които би трябвало да стартират неотложно.

„ Вима “ показва, че гръцкото държавно управление се стреми към европейския фонд „ Солидарност “, който оказва помощ на страните от Европейски Съюз да се оправят с последствията от огромни естествени бедствия и изключителни обстановки, за даване на финансова помощ и обезщетения на жителите на префектура Тесалия, която е най-засегната от наводненията, както и към Фонда за възобновяване и главния стратегически проект за развиване на Гърция, съобщи Българска телеграфна агенция.

Нуждата от европейски средства за възобновяване на страната е огромна, защото в противоположен случай тежестта ще се съобщи върху гръцките данъкоплатци, отбелязва вестникът. „ Сигурен съм, че Европа ще поддържа родината ни, с цел да не се постанова гръцките данъкоплатци да поемат разноските за вредите, които остави след себе си неприятното време “, съобщи Мицотакис.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР