Гръцки гражданин, с всички характеристики на подставено лице, е собственикът

...
Гръцки гражданин, с всички характеристики на подставено лице, е собственикът
Коментари Харесай

ДБ пита: Кой е мажоритарният собственик на бизнеса с билети в ЦГМ в София за 97 млн. лв.?

" Гръцки жител, с всички характерности на подставено лице, е притежателят на компанията, която ръководи системата за продажба на билети за градски превоз в София ", обявиха общинските съветници от “Демократична България” Симеон Ставрев и Иво Божков на конференция.

Това е резултат от следствие и напъните им да стигнат до информация по публични канали по отношение на отчета на съветниците Зафир Зарков (ГЕРБ), Прошко Прошков (ГЕРБ), Карлос Контрера (ВМРО) и Борис Бонев, който цели да монополизира и издаването на транспортни документи в лицето на Центъра за градска подвижност (ЦГМ). Този отчет ще се гласоподава на следващия ден в СОС.

От техните старания излиза наяве, че мажоритарен притежател в главната компания в консорциума " Си Ен Си София тикетинг систем " по ръководството на билет системата е гръцкият жител Орфанидис Христос Димитриос. " Компютърнет Сървисиз " ООД държи 99,98% от консорциума, който ръководи билет системата за 97 милиона лв.. А Димитриос държи 74% от нея.

Орфанидис Христос Димитриос е непозната фигура за бизнес средите, както и за обществеността. Той е със статут на дълготрайно престояване в България и финален адрес по данни от комерсиалния указател в гр. Петрич. Иначе живее в гръцкия град Верия, където не се допуска да ръководи различен бизнес, обвързван с градския превоз.

“От Орфанис Димитриос се чака да ръководи бизнес за стотици милиони лв. в България, а по никакъв начин не се вписва в профила на огромен предприемач. Нека да пристигна в България, да се показа публично, да опише по какъв начин реши да прави комплицирана билет система в София, по какъв начин съумя да откри финансиране, програмисти, интернационалните сътрудници за хардуера, по какъв начин съумя да напише най-хубавата оферта към Столична община, с цел да завоюва поръчката. Не сме го виждали никога”, съобщи Симеон Ставрев.

Друг любопитен факт е, че към датата на избор на реализатор на публичната поръчка (20.07.2018 г.) в “Компютърнет сървисиз” има едно обезпечено лице. “Не може да разберем по какъв начин компания с един чиновник, чието присъединяване в консорциума за публичната поръчка за 97 млн. лева без Данък добавена стойност е 99.98%, има единствено един служител”, сподели Ставрев.

Повече от една година работи и по този начин наречения Одитен комитет на билет системата към СОС, в който вземат участие представители на всички политически групи и който би трябвало да даде оферти за промени на наредбата за пътешестване в градския превоз. Ако отчетът му бъде признат, издаването на транспортни документи ще се случва напълно през новата билет система, която е направена по контракт подписан сред ЦГМ и консорциума " Си Ен Си София тикетинг систем ".

Групата на “Демократична България” неведнъж е посочвала обществено слабостите в отчитането на продадените билети и карти от страна на “Метрополитен” ЕАД.

“Имаме подозрения за допустимо отклонение на средства при отчитането на продадените билети. Искаме да разсеем всевъзможни подозрения, които могат да породят посочените от нас данни за притежателя на " Компютърнет Сървисиз " ООД (CNS) и да създадем процеса по ръководство на приходите и разноските в градския превоз прозрачни”, сподели Иво Божков.

Интересен миг е и че към края ноември 2019 стопира интензивността във ФБ профила на господин Орфанидис. Това съответствува с контракта за регистриране на залог върху притежаваните от Ивайло Бранимиров Цаков дялове от капитала (26%) на " Компютърнет Сървисиз " ООД в интерес на Българо-американска кредитна банка при разпределяне на заем от банката.

Третото нещо, което прави усещане при публичната поръчка за новата билет система, е условието за най-малък оборот. “Компютърнет сървисиз” не покриват сами този аршин. Не го покриват и дружно с “Тикси” АД, които са вторият участник в консорциума с незначителните 0.01%. Финансовото условие се покрива от турската компания, а която също има 0.01% присъединяване.

“Това значи, че в случай че водещият участник в консорциума CNS остане по някаква причина да извършва поръчката без турските си сътрудници, то няма да извършва първичното условие от не по-малко от 30 млн. лева оборот”, разяснява Ставрев.

Интересно е съвпадението на общинските съветници, които са взели участие в класирането на участниците за публичната поръчка и тези, които внасят отчета за монополизирането на ЦГМ като издател на билети. Чисто финансово Метрополитен оперира с към ⅓ от приходите в градския превоз, като в този момент Зафир Здравков, Прошко Прошков, Карлос Контрера и Борис Бонев оферират тези пари да се насочат към ЦГМ.

При избора на реализатор на новата билет система в работната група са били съветниците от сегашния СОС Прошко Прошков (ГЕРБ), Карлос Контрера (ВМРО), Николай Стойнев (ГЕРБ), Ботьо Ботев (ГЕРБ), Борислав Бориславов (СДС), Милка Христова (БСП).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР