Гръцки астрофизици са установили датата, когато Омировият Одисей убива ухажорите

...
Гръцки астрофизици са установили датата, когато Омировият Одисей убива ухажорите
Коментари Харесай

Астрофизици потвърдиха събитията в Омировата „Одисея“

Гръцки астрофизици са открили датата, когато Омировият Одисей убива ухажорите на Пенелопа. Според в. „ Катимерини “ учените са сравнили естествените феномени, описвани от великия слепец, с астрофизични феномени, които удостоверяват истинността на епоса, написа Greekorbis.gr.

В резултат учените са съумели да дефинират датата на събитията в „ Одисея “ и да потвърдят тяхната историчност.

„ Сигурни сме, че „ Одисея “ споделя за действителни събития “, споделя професорът от Атинския университет Панайота Прека-Пападима, която дружно със своите сътрудници е създател на редица изявления в научната преса.

„ Одисей е достигнал Итака на 25 октомври 1207 година пр.н.е. Пет дни по-късно е настъпило слънчево затъмнение на равнище 75%, което е засенчило острова в Йонийско море, и точно в този ден Одисей се е разправил с ухажорите “, споделя Пападима. Слънчевото затъмнение, както и няколко други събития от епоса, са били доказани и от ефемериди на НАСА, описващи предсказвани естествени феномени от 4500 година пр.н.е. до 10 000 година от н.е.

„ От 1300 година пр.н.е. до 1130 година пр.н.е., т.е. в интервала, когато се разпростират събитията в „ Илиада “ и „ Одисея “, е имало 14 слънчеви затъмнения, само че забележими от йонийските острови са били единствено пет, като две от тях – на равнище 2%, т.е. на практика незабележими.

Още едно се е случило по залез, а това значи, че остават единствено другите две. Пълно затъмнение е настъпило през 1143 година пр.н.е., т.е. доста покрай „ залеза “ на микенските дворци, по тази причина го изключихме- И последното се е случило на 30 октомври 1207 година от 14:30 до 17:30 часа и ние считаме, че точно това затъмнение се разказва от Омир в „ Одисея “, в 22-ра ария. Това е описанието на затъмнението, закрило 75% от слънчевия диск. “

Научната група се състояла освен от астрофизици, само че и от филолози и историци.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР