Гръцката национална статистика отчете, че икономиката на страната е навлязла

...
Гръцката национална статистика отчете, че икономиката на страната е навлязла
Коментари Харесай

Осем години криза. Как се отрази това на гърците?

Гръцката национална статистика регистрира, че стопанската система на страната е навлязла в криза през 2009 година и е останала в това положение до 2016 година.

По време на тези осем тежки години на рецесията потреблението на гърците е паднало с 32 милиарда евро, написа вестник. " Вима ", представен от Българска телеграфна агенция.

Свиване на разноските към този момент удря съществени артикули, като мляко и храни, а в стойностно изражение потреблението на гърците е паднало от 120 милиарда евро през 2014 година на 118 милиарда евро през 2015 година и 116 милиарда евро през 2016 година За анализаторите този факт се сочи като съществена причина за спадналия БВП на Гърция през последните две години.

През първото шестмесечие на 2017 година пазарът се характеризира със същите черти, както и преди, а те демонстрират, че семействата в Гърция остават " уплашени и притиснати от рецесията ".

Изнесените от " Вима " данни демонстрират още, че приходите на гърците също са се свили, като загубите се пресмятат на 24 милиарда евро за интервала 2010-2016 година За параленост се сочи, че възнагражденията на гърците по време на рецесията са паднали от 82 милиарда евро през 2010 година до 73 милиарда евро през 2011 година, 66 милиарда евро - през 2012 година, до 59 милиарда евро през 2013 година Те са останали на същото равнище през 2014 година и са траяли да падат до 58,3 милиарда евро през 2015 година, на каквито равнища са се задържали и през предходната година.

Особен принос за това стягане на коланите, написа изданието, са изиграли повишението на налозите, загубите на приходи от приватизацията, несигурността и неналичието на доверие, наслоило се от наложените финансови ограничавания през 2015 година, които към момента са в действие.

Единственото насърчително нещо е, че след осем години на криза, благодарение на главните движещи сили на стопанската система - туризмът и износът, брутният вътрешен артикул на Гърция тази година се планува да скочи с 1,8 на 100. А наред с това да бъдат основани и условия за повишаване на заетостта и понижаване на безработицата, отбелязва в. " Вима ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР