Гръцката държавна газова компания DEPA Emporias обсъжда с Газпром цените

...
Гръцката държавна газова компания DEPA Emporias обсъжда с Газпром цените
Коментари Харесай

Въпреки санкциите: Наша съседка от ЕС води преговори с Газпром за доставки на газ през 2024 година

Гръцката държавна газова компания DEPA Emporias разисква с " Газпром " цените и изискванията за доставки на съветски природен газ през 2024 година, заяви министърът на околната среда и енергетиката на страната Теодорос Скилакакис, написа гръцкият уебсайт ot.gr.

Министърът удостовери, че представители на DEPA Emporias и " Газпром " разискват клаузата " вземи и заплати " - и по-конкретно заплащане на санкции за размери, които макар отговорностите гръцката компания не е получила.

Изданието отбелязва, че Скилакакис е угрижен за цените на съветския газ и каузи му на гръцкия енергиен пазар. " Европа съумя да ограничи размера на закупения съветския газ от 40 на 9%, само че в Гърция обстановката е друга ", споделя министърът. Той обаче не посочва точния дял на синьото гориво на " Газпром " за страната.

" Газпром петрол " заяви, че доставя смазочни масла на втората най-хубава самолетна компания в света

Те ще се употребяват по-конкретно от Qatar Aviation Services

От януари до септември 2023 година съветският газ за Гърция през " Турски поток " и по море е общо към 40% от общия импорт на това гориво. Този дял може да нарасне до 60%, написа изданието.

Пояснява се, че " Турски поток " е експортен газопровод от Русия за Турция през Черно море. Първата от двете тръби на газопровода е предопределена за доставки на газ за турските консуматори, а втората - за доставки на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа (вкл. България, само че страната ни не получава доставки към този момент повече от година).

Общият годишен потенциал на " Турски поток " е 31,5 милиарда кубически метра природен газ (по 15,75 милиарда куб. м по всяка тръба). Първите доставки започнаха през януари 2020 година.

На въпрос дали гръцкото държавно управление възнамерява да спре доставките на съветски газ за страната (както към този момент направиха множеството страни от Европейски Съюз, макар че тези доставки публично не са под санкции), Теодорос Скилакакис дава отговор уклончиво. " Не мога да отговоря обществено, до момента в който текат договарянията с " Газпром ", споделя гръцкият енергиен министър.

" Газпром " призна че не му доближават средства, редуцира разноски

Има и понижение на заплатите в компанията
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР