Гранични полицаи протестират на няколко гранични пункта в страната. Протестите

...
Гранични полицаи протестират на няколко гранични пункта в страната. Протестите
Коментари Харесай

Полицаи протестират на 5 гранични пункта

Гранични служители на реда стачкуват на няколко гранични пункта в страната.
Протестите са в символ на неодобрение, че не са получили желаното нарастване на заплатите със задна дата. Протестът на граничните служители на реда съответствува с празника на Гранична полиция - през днешния ден службата отбелязва 130 години от основаването си.

За днешния ден митинги бяха планувани на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата ", Граничен контролно-пропусквателен пункт " Илинден ", Граничен контролно-пропусквателен пункт " Станке Лисичково ", Граничен контролно-пропусквателен пункт " Стрезимировци ", на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дуранкулак ", пред РДГП " Елхово " и пред РПУ - Сливен.
Протестите на граничните пунктове " Кулата ", " Станке Лисичково ", " Стрезимировци " и " Елхово " започнаха към 11 часа. Около 12 часа стартира и недоволството на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дуранкулак " и пред РПУ-Сливен, заяви Българска национална телевизия.

Около 40-50 граничари от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата " и техни сътрудници от регионалната дирекция излязоха в символ на митинг в зоната преди граничния надзор. Протестът на чиновниците не затруднява работата на граничния пункт.

В демонстрацията са единствено служители на реда, които не са на работа. Дейността на граничния пункт " Кулата " се прави обикновено.

Исканията на граничарите са за 15 % нарастване на заплатите , незабавни промени в сегашния и подготовка на напълно нов закон за Министерство на вътрешните работи. Служителите желаят и обвързване на възнагражденията на работещите в Министерство на вътрешните работи със обществено измерим индикатор - междинна или минимална работна заплата.

Един от уредниците на митинга Атанас Леондев разяснява пред БНР отпуснатите 55 милиона в бюджета на Министерство на вътрешните работи при подписването на Колективния трудов контракт на 19 декември тази година. По думите му тези средства са за нарастване на главното заплащане, като изчисленията не са направени диференцирано, а е решено всички да получат една избрана сума. " Това не ни задоволява ", уточни Леондев и добави, че заплатите на граничарите наложително би трябвало да бъдат увеличени с 15%.

На Граничен контролно-пропусквателен пункт " Станке Лисичково " също има митинг. Там са се събрали към 30 граничари. На митинга присъстваше и ръководителят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) Валентин Попов, който съобщи, че в границите на идващите 10 години бюджетът на Министерство на вътрешните работи би трябвало да бъде повишен двойно , с цел да се подсигурява естествената работа на ведомството и достойното възнаграждение на чиновниците.

Събралите се там гранични служители на реда, пожарникари и чиновници на ОД на Министерство на вътрешните работи бяха безапелационни и че няма да се откажат от митингите, до момента в който не получат гаранции за 15% нарастване на заплатите и започване на работата по разработване на напълно нов закон за Министерство на вътрешните работи .

Председателят на СФСМВР уточни и че чака митингът на граничарите да бъде подсилен от румънските им сътрудници . " В Русе и преди Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дуранкулак " да се включат румънски служители на реда - членове на Румънския полицейски профсъюз, който е наш сътрудник в Европейския полицейски съюз. Между другото, безусловно в последните дни в Румъния също вървят митинги на служители на реда ", съобщи Попов.

Протест през днешния ден беше очакван и в Русе, само че пред постройката на полицията не се появиха служители на реда. Подкрепа от румънските граничари за в този момент също няма.

Очаква се митингите на граничните служители на реда да продължи и след Нова година. За това е избрана датата 5 януари.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР