Граничната агенция на Европейския съюз Фронтекс съобщи в понеделник, че

...
Граничната агенция на Европейския съюз Фронтекс съобщи в понеделник, че
Коментари Харесай

Фронтекс отчита скок на нелегалната миграция

Граничната организация на Европейския съюз " Фронтекс " заяви в понеделник, че броят на незаконните влизания на мигранти е повишен до над 275 000 през интервала януари - октомври тази година, предава Associated Press.

Цифрата е със 73% по-висока в съпоставяне със същото време през 2021 година и най-високата от пика през 2016 година, обявиха от " Фронтекс ".

Базираната във Варшава Европейска организация за гранична и брегова защита " Фронекс " сподели, че множеството влизания не престават да бъдат по западнобалканския маршрут, където са засечени над 128 000 незаконни мигранти - най-вече от Бурунди, Афганистан и Ирак.

Централният средиземноморски маршрут, по който мигрантите главно се пробват да стигнат до Италия, също означи 48% нарастване на неразрешените пристигания, надхвърляйки 79 000 през първите 10 месеца на 2022 година, се споделя в изказването на " Фронтекс ".

Въпреки това интензивността се е забавила по западносредиземноморския маршрут и по сухопътния маршрут от Украйна и Беларус. Членовете на Европейски Съюз Полша, Литва и Латвия построиха стени по границите си с Беларус, с цел да спрат мигрантите, които се пробват да влязат незаконно.

Frontex сподели, че огромният брой прекосявания в региона на Западните Балкани " може да се дължи на многократни опити за секване на границата от към този момент присъстващи мигранти " в региона, само че също и на хора, " злоупотребяващи с безвизовия достъп до района ".

В изказването се споделя, че някои мигранти летят без визи до Белград и по-късно се насочват към външната граница на 27-членния блок.

В отговор на тези процеси " Фронтекс " е изпратила повече от 500 офицери и чиновници в района.

Общо повече от 2300 офицери и чиновници на Frontex " вземат участие в разнообразни оперативни действия на външната граница на Европейски Съюз ", обявиха от Агенцията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР