Граничарят Роман Грибов, автор на легендарната фраза по адрес на

...
Граничарят Роман Грибов, автор на легендарната фраза по адрес на
Коментари Харесай

Граничарят, който изпрати руския военен кораб на**й, се върна в Украйна |

Граничарят Роман Грибов, създател на именитата фраза по адрес на съветския транспортен съд, се е върнал от плен и се намира вкъщи си в Черкаска област.

" За мен беше чест да посрещна вкъщи нашия именит, без пресилване, граничар. Роман взе участие в отбраната на Змийския остров. Той сътвори един девиз, който се трансформира в знак на съпротивата против съветските окупатори.Той сподели на света твърдостта и силата на украинския дух, нашата твърдост ", каза каза ръководителят на регионалната военна администрация Игор Табурец.

Военният е награден с отличителния знак " За заслуги към Черкаски район ". 

" Искам да благодаря на украинския народ за тази поддръжка. Чувстваме го доста мощно. Тя ни въодушевява. Зад нас стои силата. Истината е зад нас. И ние ще спечелим. Слава на Украйна ", сподели Грибов на награждаването си.

Според данните досега Русия е заловила към 100 украински военни и се водят договаряния за замяна. На 24 март украинският президент Володимир Зеленски издаде заповед за  първия пълностоен продан. Деветнадесет украински цивилни моряци от избавителния транспортен съд " Сапфир " и 10 военни се завърнаха в страната. Сред тях е точно и граничарят Роман Грибов.

Залавянето на граничарите на Змийския остров стана още в първия ден на войната. Тогава руснаците обстрелваха острова от корабни оръжия и използваха бойната си авиация, с цел да го завладяват. По това време бе оповестено, че там са починали 13 украински военни и се появи аудиозапис, в който Грибов споделя в радиовръзка с плавателния съд на съветския агресор станалата крилата фраза " русский военный корабль, иди на**й ". Смяташе се, че и той е умрял, само че няколко дни по-късно бе доказано, че в действителност е взет в плен.

Думите му обаче по този начин или другояче към този момент бяха станали знак на съпротивата на Украйна. Появиха се на стотици билборди, тениски и татуировки. Фразата към този момент е възпята и в няколко нови песни за битката против съветския окупатор.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР