Граждански активисти, журналисти и адвокати по света са били мишена

...
Граждански активисти, журналисти и адвокати по света са били мишена
Коментари Харесай

Стотици журналисти и политици били шпионирани с израелски софтуер

Граждански деятели, публицисти и юристи по света са били цел на злотворен телефонен програмен продукт, продаван на властнически държавни управления от израелска компания. За това алармират 17 наранени медийни организации в свое общо следствие, в това число френския „ Монд “, английския „ Гардиън “ и американския „ Вашингтон Пост “, оповестяват международните медии.

Шпионският програмен продукт Pegasus, лицензиран от основаната в Израел NSO Group, е употребен за достъп до телефони, принадлежащи на две дами, близки до Джамал Хашоги от Washington Post, погубен в саудитското консулство в Турция през 2018 година. Те са следени преди и след гибелта му, написа „ Ройтерс “.

От компанията NSO оповестяват, че задачата им е техният артикул да бъде употребен само от държавното разузнаване и правоприлагащите органи за битка с тероризма и престъпността. Оттам към този момент опровергаха оповестеното от медиите следствие, ръководено от парижката неправителствена организация Forbidden Stories.

„ Разследването на Forbidden Stories е цялостно с неправилни догатки и непотвърдени теории, които пораждат съществени подозрения по отношение на надеждността и ползите на източниците “, обясниха от NSO и допълниха, че изрично отхвърлят „ погрешните изказвания “. Освен това те отхвърлиха технологията им да е обвързвана с убийството на Хашоги.

Кои са засегнатите?

Изтеклият лист съдържа над 50 хиляди телефонни номера. Те не се оповестяват, само че съгласно кореспонденти става дума за хора от над 50 страни. Сред тях има членове на арабското кралско семейство, минимум 65 ръководители на бизнеси, 85 деятели за правата на индивида, 189 публицисти, над 600 политици и държавни чиновници, в това число президенти и министър председатели.

От „ Гардиън “ пресмятат, че номерата на над 180 публицисти също попадат в листата. Сред тях са представители на „ Файненшъл Таймс “, „ Ню Йорк Таймс “, „ Икономист “, „ Асошиейтид Прес “, „ Ройтерс “.

Как работи Pegasus?

Според „ Гардиън “ софтуерът заразява устройствата на Apple, както и такива с операционна система Android, което разрешава на употребяващия Pegasus да извлича известия, фотоси, имейли, както и да записва позвънявания и скрито да задейства микрофоните на устройствата.

През 2019 година приложението за връзка WhatsApp осъди NSO, потвърждавайки, че компанията стои зад хакерските атаки против 1400 мобилни телефона с присъединяване на Pegasus. Тогава от израелската компания още веднъж отхвърлиха нарушаванията, напомня „ Би Би Си “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР