Гражданската организация Спаси София“ се учреди като партия със заявка

...
Гражданската организация Спаси София“ се учреди като партия със заявка
Коментари Харесай

„Спаси София“ стана партия с обещание да извади ГЕРБ от властта

Гражданската организация „ Спаси София “ се учреди като партия със поръчка да извади ГЕРБ от ръководството на Столична община, която е под контрола на партията на Бойко Борисов от 2005 година Лидерът на новата партия Борис Бонев сложи три непосредствени цели пред групировката на идните локални избори в столицата - победа в конкуренцията за кмет още на първия тур на вота, реализиране на цялостно болшинство в Столичния общински съвет и смяна в метода на ръководство на София, което радикално да се разграничава от метода, по който управляваха до момента ГЕРБ и кметът Йорданка Фандъконва. Бонев си пожела след локалния избор столицата на България да влезе в интервал на най-малко 10 години на напредък. „ Спаси София “ съумя да построи достоверно гражданско придвижване, което малко по малко съумява да реализира задачите, сложени му от жителите. Хората възприемат „ Спаси София “ като паралелна община за разлика от формалната Столична община, която се асоциира с тромавост “, разяснява Бонев.

По-рано през днешния ден той разясни, че към този момент се водят договаряния с " Продължаваме промяната " и " Демократична България " в търсене на необятен фронт против ГЕРБ на локалните избори. Условието на " Спаси София " е Политическа партия и Демократична България да не сътрудничат с ГЕРБ на национално равнище.

" Важно е никой да не си помисля от евентуалните ни сътрудници за колаборация с ГЕРБ на национално равнище. За нас това е изискване, което, в случай че не се извърши, ние няма да влизаме в сходен жанр диалози, с цел да не изпаднем в обстановка, в която потребностите от промени за София падат жертва на политиката на национално равнище. Това към този момент го гледахме един път, когато Реформаторския блок бяха в държавно управление с ГЕРБ и в София имаше проблеми. Ако не се стигне до единодушие, сме подготвени да се явим и независимо, само че работим и влагаме цялото си изпитание в това да не се явяваме независимо. Важно е да има необятен, единен фронт за София, който не просто да подсигурява разгромна победа над ГЕРБ на изборите, само че да има нужното публично доверие, тъй че всички тези промени, някои от които - за жалост непопулярни, само че нужни, да се случат “.

Бонев съобщи още, че е подготвен да се кандидатира за кмет на София, само че в това време добави, че е подготвен да отстъпи и да поддържа и различен претендент в името на обединяване с Демократична България и Политическа партия.

 Почти всички изказващи се учредители на новата партия базираха речите си си на остри рецензии към ГЕРБ и към метода, по който София се ръководи през последните повече от 15 година Съоснователят на „ Спаси София “ Гергин Борисов напомни някои от най-знаковите неизпълнени обещания на Фандъкова – нееднократните (първото от които - през 2007 г.) изказвания, че до две години за всяко дете в столицата ще има място в общинска детска градина, че скоро в София ще бъдат построени 100 км. велоалеи и така нататък „ Ако лъжите на ръководещите от ГЕРБ в Столична община можеха да се забъркат с цимент, щяхме да имаме най-здравия бетон, който да се употребява за ремонтите в града “, заключи Борисов. „ Ремонтите в София са продължителен проблем, който Фандъкова не съумя да излекува “, добави деятелят на организацията Стефан Спасов.

 

При учредяването си водачите на „ Спаси София “ припомниха, че преди 14 година  са зародили като съдружие „ Спаси метрото “, чиято цел е да убеди ръководещите в Столична община да построят третата метролиния като същинско подземно метро, а не като „ леко “, от което огромна част е над земята. Нещо, което в последна сметка бе изпълнено. От сдружението припомниха и други промени, реализирани с техен напън и събрани подписи от жителите на града – въвеждането на нощен градски превоз, смяна в отрасловата разпоредба и по-бързо премахване от общинска повърхност на излезли от приложимост МПС.  

„ Спаси София “ дадоха обещание особено внимание на положението на улиците, на междублоковите пространства, както и да създадат промяна в администрацията, след която жителите не чакат за нито една услуга повече от 15 минути. Специално внимание бе обърнато и на публичните поръчки с пари на българските и европейските данъкоплатци, които бяха окачествени като непрозрачни и корупционни във времената на ГЕРБ.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР