Гражданската асоциация Акция на прогресивна Войводина изпрати искане до община

...
Гражданската асоциация Акция на прогресивна Войводина изпрати искане до община
Коментари Харесай

Нови Сад се отказа от Путин

Гражданската асоциация Акция на прогресивна Войводина изпрати искане до община Нови Сад и до общинските съветници за анулация на решението, с което съветският президент Владимир Путин беше разгласен за почетен жител на Нови Сад през 2008 година, оповестява вестник " Данас ".

" Нашето искане няма публични правни последствия, само че имаме вяра, че градът, който твърди, че предизвиква мира и толерантността, би трябвало да промени решението си ", сподели в изявление за Радио Свободна Европа Александър Йованович, член на асоциацията и някогашен ръководител на община Нови Сад.

" Нови Сад би трябвало да отстрани това леке от себе си ", сподели той.

Искането е импортирано на 3 октомври. Йованович изяснява неналичието на реакция на локалните управляващи на това искане, макар че това е към този момент втората самодейност за осем месеца в Нови Сад, с неправилно пропагандираната концепция " или Европейският съюз, или Русия ".

" Путин не е опция на Европейския съюз, нито става дума за това. Тук приказваме дали ще изберем цивилизацията и мира, или ще изберем войната, мизерията, бедността и изолацията ", споделя Йованович.

През 2008 година град Нови Сад искаше да изрази по този метод " признателност и самопризнание към президента на Руската федерация Владимир Владимирович Путин, който със своята ангажираност и съответни дейности в качеството си на президент даде голям принос за запазването на суверенитета и териториалната целокупност на Република Сърбия ", се споделя в формалното решение на общината.

Официалното самопризнание бе връчено на Путин през 2014 година от кмета на Нови Сад Милош Вучевич, изтъкнат член на ръководещата Сръбска прогресивна партия на президента на Сърбия Александър Вучич.

Владимир Путин е почетен жител на дузина общини в Сърбия, а след нападението на Русия против Украйна част от неправителствения бранш в Сърбия изиска от управляващите в Нови Сад да му бъде отнето званието почетен жител.

Законът за локалното самоуправление гласи, че локалните общински препоръки сами вземат решение за отсъждане на званието " почетен жител " на разположение, чиято работа и достижения са от изключително значение за града или общината. За присъждането на званието е належащо и предварителното утвърждение на министерството на локалното самоуправление, написа Българска телеграфна агенция.
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР