"Гражданска защита" опъна палатка за гражданите, които по-рано днес бяха

...
"Гражданска защита" опъна палатка за гражданите, които по-рано днес бяха
Коментари Харесай

Вижте първата снимка на 200-килограмовата бомба, която бе изкопана в центъра на София


"Гражданска отбрана " опъна палатка за жителите, които по-рано през днешния ден бяха евакуирани от околните до Военна академия здания. До изключителната обстановка се стигна, откакто в региона при изкопни действия за метрото бе открита огромна авиационна бомба от Втората международна война.
Старият арсенал изправи на нокти службите и Столична община. Веднага е подхваната евакуация на две учебни заведения в региона – 129 Основно учебно заведение и Испанската гимназия. Спряно е изцяло и придвижването през кръстовището на ул. “Оборище “ и бул. “Евлоги и Христо Георгиеви “.
Районът на кръстовището е заварден и се охранява от полицейски патрули от Столична дирекция на вътрешните работи. Възможно е в идващите часове да се наложи разширение на периметъра на евакуацията като бъдат опразнени и жилищните здания в квартала.
Според първите огледи, направени от извикани на място военни специалисти, откритата бомба е извънредно огромна - дължината й е над 1 метър и тежи към 200 кг., и евентуално рискова да нанесе големи опустошения.
На мястото към този момент дойдоха сапьори, които ще отнесат и обезвредят остарелия корозирал арсенал.
Заради рисковата находка, придвижването през кръстовището на ул. "Оборище " и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви " беше спряно, а маршрутът на линиите от градския превоз краткотрайно изменен.
След малко повече от 2 месеца (на 10 януари) се навършват 75 години от една от най-зловещите и кръвопролитни бомбардировки на англо-американската авиация на София по време на втората международна война. Тогава е осъществена първата комбинирана, т.е. дневно-нощна офанзива над столицата. Загиват 750 и са ранени още над 700 души - най-вече цивилни, мирни жители и доста по-малко военни. Нанесени са тежки удари на над 900 здания, половината от тях са изцяло разрушени. Първата масирана въздушна офанзива на столицата е осъществена на 14 ноември 1943 година 91 противников самолета унищожават 47 здания, умират към 60 души, близо 200 са ранени. Следват бомбардировки съвсем през 10 дни./Блиц

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР