Гражданска комисия, разследваща сексуални посегателства над деца в католическа църква

...
Гражданска комисия, разследваща сексуални посегателства над деца в католическа църква
Коментари Харесай

290 сигнала за сексуално насилие в църква в Потугалия |

Гражданска комисия, проверяваща полови похищения над деца в католическа черква в Португалия, е получила свидетелски показания от 290 хипотетични жертви. Сред тях има и деца на едвам 2 години, съобщи Българска телеграфна агенция. 

В повече от половината от докладваните случаи има възможност да са забъркани доста повече жертви, съобщи психиатърът Педру Щреч, който оглавява самостоятелната комисия за изследване на злоупотребите с деца в църквата.

Комисията, която се състои от шестима души и включва психиатри, някогашен арбитър от Върховния съд и обществен служащ, стартира работа през януари по разпореждане на Португалската епископска конференция. Гражданският орган дава обещание анонимност на всеки, който подаде сигнал.

Щреч съобщи, че са получили данни, че църковни чиновници, в това число сегашни епископи, са се пробвали да прикрият злоупотреби. " Често става дума за пренасяне на насилника от едно място на друго, като че ли по това време като основен фактор се е разглеждало мястото, а не съответното лице ", сподели той.

Комисията е поискала диалози с всички 21 португалски епископи, само че единствено 12 от тях са се съгласили на среща. Петима не са дали отговор.

Регистрираните досега сигнали се отнасят до злоупотреби с непълнолетни деца - сред 2 и 17 години, съобщи на конференция Ана Нуниш Алмейда, социолог от Лисабонския университет и член на комисията. По думите ѝ хипотетичните злоупотреби са най-различни - от непристойно разголване и изображения на корист до навлизане.

Предполага се, че това е станало, докато малолетните са били под грижите на църквата, в това число в свързани с нея групи. Повечето от подалите сигнали са момчета. 

Пенсионираният арбитър Алвару Лабориньо Лусиу съобщи, че комисията е предала 16 случая на прокуратурата. Той добави, че множеството сигнали са от хора на възраст до 88 години, а най-младият човек, който твърди, че е бил измъчван, е роден през 2009 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР