Гражданите настояват за незабавни меркиПреля река Русенски Лом, наводни мазета

...
Гражданите настояват за незабавни меркиПреля река Русенски Лом, наводни мазета
Коментари Харесай

Река Русенски Лом прелива

Гражданите упорстват за незабавни ограничения

Преля река Русенски Лом, наводни изби и приземни етажи.  Случва се за повторно единствено за последния месец, предава Нова тв . Каква е ситуацията там, какви са вредите, има ли риск от още по-големи бели поради водата? 

Хората, които живеят около реката са в суматоха. Още в понеделник, когато се чака стопляне на времето, има терзания за потопи и наводнения.

Местният гражданин Слави Кунчев сподели, че за 16-ти път парцелът му е наводнен.

„ Всеки път, когато стане би трябвало да се отводни къщата, от двора да се извадят 1000 кубика вода. Реколта и всичко отива по дяволите ”, описа индивидът.

Кметът на селото Йорданка Чурова има подписите на 400 души, които желаят казусът да се реши.

„ Не е единствено повода в непочистеното корито. Дигите също имат потребност от ремонт, на доста места са пропукани и бързо се късат. Основно затлаченото дъно на реката. Години наред тази река е затлачена, денивелацията е доста дребна. Само 2 сантиметра на 100 метра ”, сподели кметицата.

Според локалните главният проблем е необразовано ръководство на водните запаси и липса на отговорност. Над 600 декара земя е наводнена.

„ Според мен има късмет да бъде решен казусът. Досега постоянно сме търсили повода в изпускането на язовирите, само че както се оказа напоследък и след сигнали на поданици на селото, само че и на водните басейни, които са надолу по течението на реката. В съседство с общ. Русе има рибарници, които черпят вода от реката ”, описа кметицата.

„ Имало е прокопан канал, само че доколкото ми алармираха хората, той не е почистван, и с цел да си зареждат рибарниците с вода те са натрупали скална маса, която да повдигне равнището на реката ”, сподели тя.

В заплаха, въпреки и непряка, е освен село Красен, само че и село Щръклево. Две села тук са в заплаха да останат без вода.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР