Гражданите на Тунис започнаха да гласуват днес на референдум за

...
Гражданите на Тунис започнаха да гласуват днес на референдум за
Коментари Харесай

Тунис гласува на референдум за оспорвана конституция


Гражданите на Тунис започнаха да гласоподават през днешния ден на референдум за противоречив план за конституция, гарантиращ необятни пълномощия на президента. Това става на фона на продължаващата с месеци политическа рецесия в страната, откъдето стартира Арабската пролет преди повече от десетилетие, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Изборните секции отвориха в 6 ч. сутринта и ще затворят в 10 ч. вечерта. Опозицията прикани за протест и упрекна тунизийския президент Каис Сайед, че пробва да се снабди с съвсем безспорна власт в северноафриканската страна, считана преди време за единствения либерален триумф на Арабската пролет.

Вотът идва тъкмо година откакто Сайед разпусна държавното управление и приключи активността на Народното събрание. Това е част от поредност от ограничения, които опозицията дефинира като " прелом ". Оттогава северноафриканската страна се намира в политически ужас, а опозицията провежда улични митинги срещу президента Сайед.

„ Ще установим нова република. Тя ще е друга от тази, която съществуваше през последните 10 години и даже преди този момент “, сподели Сайед в ефира на държавната телевизия, преди да даде своя глас.

През март месец Сайед разпусна Народното събрание, чието болшинство се съставлява от умереното ислямистко придвижване " Ан Нахда ". По-късно президентът уволни десетки съдии поради хипотетична корупция. Сайед, който встъпи в служба през 2019 година, отбрани ходовете си, като сподели, че са в сходство с конституцията и даде обещание да пази свободата и гражданските права.

Предложената конституция, наред с други неща, дава на президента пълномощието да назначава и разпуска държавно управление, без да е належащо Народното събрание да утвърди това решение. Конституцията би дала правото на Сайед да назначава и съдии.

Днешният референдум се преглежда като гласоподаване за известността на Сайед. Според публични данни към 9,2 милиона тунизийци имат право на глас.

Ако планът за конституция бъде подсилен от болшинството, той ще размени главния закон от 2014 година, който ограничи правата на президента в интерес на Народното събрание и премиера.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР