Гражданите на Швейцария гласуват на референдум за закон, въвеждащ здравни

...
Гражданите на Швейцария гласуват на референдум за закон, въвеждащ здравни
Коментари Харесай

Швейцария гласува на референдум за закон за здравни COVID пропуски

Гражданите на Швейцария гласоподават на референдум за закон, въвеждащ здравни документи по отношение на COVID-19, след прекомерно неспокойна акция и опасения от нови митинги денем, предава Франс прес.

Според най-новото допитване на института gfs.bern, осъществено от 3 до 11 ноември, 61 на 100 от гласоподавателите се чака да поддържат плана.

Референдумът се състои в миг, когато светът още веднъж е в положение на паника заради появяването на нов вид на ковид - Омикрон.

През юни швейцарците към този момент поддържаха закона с 60 на 100 от гласовете, само че текстът бе изменен, с цел да обезпечи на управляващите повече независимост на дейности, и съперниците на санитарните пропуски желаеха нов референдум.

Признак на напрежение, извънредно за Швейцария - в очакване на демонстрации полицията блокира през днешния ден площада пред постройките на Народното събрание и на държавното управление в Берн.

По време на акцията имаше доста демонстрации, от време на време неразрешени и съпроводени с принуждение. Не се стигна обаче до същински безредици като тези в Нидерландия или на френските Антилски острови. При все това мнозина политици получиха смъртни закани и бяха сложени под полицейска протекция.

Днес се организира и избор за известна самодейност, предвиждаща конфедерацията да подсигурява " уместно заплащане " за хората, полагащи медицински грижи.

От средата на октомври броят на инфектираните с КОВИД-19 в Швейцария пораства поради разпространяването на разновидността Делта. За разлика от други страни обаче управляващите не считат да стягат антивирусните ограничения в народен мащаб с претекста, че досега са заети единствено 20 на 100 от леглата за интензивни грижи, резервирани за пациенти с COVID-19.

Темпът на имунизацията в страната е по-бавен спрямо други страни от Западна Европа - напълно са ваксинирани към 65 % от швейцарците.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР