Гражданите на Истанбул са в тревога. Стабилността на сградите не

...
Гражданите на Истанбул са в тревога. Стабилността на сградите не
Коментари Харесай

Истанбул пред земетресение? Търсят палатки и спални чували

Гражданите на Истанбул са в паника. Стабилността на постройките не е тествана, а заплахата от ново мощно земетресение е огромна. Хората се запасяват както могат. В магазините съвсем не са останали палатки и спални чували.

Само на 15 километра от Истанбул , под Мраморно море, се сближават две тектонски плочи: Анадолската и Евразийската. Всяка година те се придвижват с 25 милиметра една към друга, а това води до огромни геофизически разстройства. В своето придвижване двете плочи се сблъскват, в следствие от това се натрупва тектонично напрежение, което в един миг избива под формата на земетръс.

Строителните стандарти не всеки път се съблюдават

И тъй като това напрежение се натрупа в земните глъбини толкоз покрай Истанбул известният геолог Джелал Сенгьор, представен от АРД, приканва хората: „ Изнасяйте се от центъра на града! “ Кметът на града също счита, че се надига гигантска заплаха. Екрем Имамоглу приказва с драматизъм за земетресението, което може да се чака в един град с към 900 000 постройки – изключително като се има поради, че строителните стандарти неведнъж не се съблюдават.

А строителната „ прошка “, която вкара властта по време на ръководството на Ердоган, автоматизирано узаконяване безчет противозаконни постройки, напомня Имамоглу пред АРД. „ Недостатъчно вложени материали, противозаконни строителни планове, противозаконни здания, неразрешени промени в постройките, липса на надзор – това са слабите места “, споделя кметът, който към този момент влиза в предизборната борба дружно със своята Републиканска национална партия (РНП).

Проверка на постройките

В Истанбул към този момент стартира огромна акция по инспекция на постройките. Особено мъчно е ситуацията в квартал Бакъркьой, където паралелно с новото строителство има и много доста остарели здания. Екипи на градските служби ревизират благодарение на бормашини и измервателни уреди положението на старите жилища : съставките и положението на бетона, сигурността на трегерите. После екипът издава протокол. Само дето не е ясно дали този протокол е обвързващ и кой ще заплаща за наложителните поправки.

Местен човек споделя, че всички са пъклен изнервени. Той изяснява, че няма по какъв начин да се изнесат от Бакъркьой, тъй като нито знаят накъде, нито пък имат нужните пари. Неслучайно хората всеобщо упорстват за инспекция на сигурността на жилищата. За такава инспекция по линия на общинските служби се чака дълго.

Разбира се, всеки може да си поръча и частна инспекция през компания, само че това коства пари. Една жена се е изправила пред напукана постройка и изяснява пред репортера на АРД, че жилищната сграда е отпреди 50 години, само че притежателите просто дават жилищата чартърен, без да се влагат средства за подсилване.

Няма убежища за всички

Всеки истанбулски квартал разполага с убежища, където хората могат да се крият при земетресение. Проблемът обаче се състои в това, че част от тези убежища са прекомерно дребни или пък се намират в мощно застрашени квартали – да вземем за пример към Босфора.

В Джихангир, един гъсто застроен квартал, хората да вземем за пример би трябвало да се събират в един гараж. Но тази сграда също е застрашена от сриване , да не приказваме, че въобще не предлага задоволително място за десетките хиляди хора в този регион. Същото е и другаде из Истанбул.

Междувременно хората всеобщо купуват артикули, които биха им потрябвали при положение на земетресение. Юнус Енре Джан споделя, че пред неговата сергия постоянно се тълпят младежи, които търсели свирки, челници и най-много спални чували. Много се търсят и палатките. „ Семействата нормално избират огромна палатка за четирима души. Купуват обаче и от още по-големите палатки, където има място за осем души и за някаква мебелировка “, споделя Джан. И прибавя, че част от продуктите към този момент са напълно разпродадени.

План за незабавни дейности

Истанбул има създаден проект за незабавни дейности след тежко земетресение. Много хора обаче не имат вяра, че този проект е задоволителен. Критиците напомнят, че и най-хубавият проект ще се провали, когато срутени здания заприщят улиците и когато не доближава повърхност в скривалищата. Ето за какво мнозина поданици на Истанбул взимат самостоятелни ограничения: складират храни и вода, конфигурират в дворовете си жилищни контейнери, приготвят си раниците за случай на злополука, а в доста жилища аварийните облекла и домашната аптечка постоянно са на разположение.

Маркус Рош, АРД/

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР