Граждани се събраха пред Съдебната палата в София на многолюден

...
Граждани се събраха пред Съдебната палата в София на многолюден
Коментари Харесай

Протести в 40 града за обезобразеното момиче от Стара Загора

Граждани се събраха пред Съдебната палата в София на оживен митинг в поддръжка на обезобразеното момиче от Стара Загора. На демонстрацията са издигнати плакати с надписи „ Нито една повече “, „ Утре може да съм аз! “, „ Не желая страна със междинна фашистка щета “, „ Насилниците в пандиза! Искаме ефикасни присъди! “.

Потресе ме, че на следващия ден родителите могат да срещнат този човек. Как по този начин прокуратурата може да каже, че той е свободен?! Никой не е показал човечност, съобщи жена от митинга пред Novini.bg.

„ Това би трябвало да спре един път вечно. Каква страна има, каква грижа има за хората, какво се случва с манталитета ни, с възпитанието ни? Крайно време е страната да намерения за това принуждение и тези безобразия, които се правят от сходни изроди. Може ли да има едно дете 400 разреза и ние да не сме на улицата? Цялата страна би трябвало да бъде на улицата. Трябва да има правдивост. Години наред в Народното събрание се приказва за промени, само че единствено се приказва – няма воля, няма предпочитание, нямаме институции, които желаят да се реформират. Ние сме корумпирана страна – всеки знае къде и по какъв начин да си заплати. Крайно време е да спрем да бъдем корумпирани и да бъдем хора “, акцентира друга участничка в митинга.

Две обвинявания са повдигнати на 26-годишния Георги Георгиев, нанесъл телесна щета на 18-годишно момиче от Стара Загора. Случаят провокира необятен публичен отзив, а държавното обвиняване разгласи нулева приемливост към насилието. Едното обвиняване към арестувания е за нанасяне на „ междинна телесна щета “, а другото – за закана за ликвидиране. Вчера мъжът беше арестуван за период до 72 часа. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Това е третото нарушение на Георги Георгиев от сходен темперамент, показаха още от обвиняването.

Районният съд в Стара Загора наложи непрекъсната мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Днес цяла Стара Загора излезе по улиците на града, с цел да изрази възмущението си от бруталния случай на принуждение по отношение на 18-годишно момиче. Хората упорстват за правдивост и цялостно следствие на случая.

Множеството се събра пред правосъдната палата в Стара Загора.

Бащата на обезобразеното момиче сподели, че тя благодари на хората за поддръжката, която е непредвидена.

„ Развълнувана съм ужасно доста. Не чаках такава поддръжка. Благодаря на всеки, който е тук “, сподели Ивелина Михайлова, майка на нападнатото, на което бяха направени над 400 шева.

„ Тя не беседва. Избягва всички тези репортажи. Всичко, което е трябвало, е предадено в полицията “, добави тя.

„ Надяваме се на правдивост – обективна присъда, вярно квалифицирано на телесните повреди по щерка ми “, уточни Михайлова.

Според нея институциите би трябвало да преценяват дали закононарушението да се квалифицира като опит за ликвидиране.

На среща, състояла се през днешния ден с представители на нощни заведения, кметът на Стара Загора Живко Тодоров изиска лица с престъпни прояви да не бъдат употребявани като охранители. Тодоров уточни, че ако настояването му не бъде задоволено, община Стара Загора ще бъде принудена да отнеме разрешенията за удължено работно време от съответните заведения.

Случаят провокира вълна от отвращение. Днес се организира Национален митинг в над 40 града у нас довечера.

За потресаващото посягане стана известно в петък, когато близки на измъчваното 18-годишно момиче описаха за извънредно тежките рани, които са ѝ били нанесени. В края на юни тя била призната в болница, където са ѝ създали 400 шева.

В неделя сутринта посоченият за причинител – приятелят на потърпевшата, беше арестуван. Междувременно от прокуратурата обявиха, че форсират следствието по случая.

От Съюза на съдиите в България излязоха с публична позиция по отношение на обществено публикуваната информация за наказателно произвеждане, обвързвано с упражнено физическо принуждение над млада жена (нанесени 21 порезни рани с макетен нож от неин приятел) и разразилите се полемики във връзка с правилността на правосъдния акт на Окръжен съд Стара Загора, с който бе анулирана мярката за неотклонение на обвинения.

„ Позволяваме си да внесем някои уточнения по обстоятелствата и правото, тъй като само задълбочаването на знанието за правните средства за отбрана и действието на правосъдната власт може да успокои обяснимата социална тревога и отвращение, като в същото време бъде явен знак към всеки потърпевш от закононарушение, че страната разполага с власт и инструментариум да го отбрани съответно. Същевременно единствено повишението на информираността и укрепването на правната просвета би осигурило и цивилизован обективен развой на всеки упрекнат в осъществяване на закононарушение.

Защитата на всички права (и на потърпевшия, и на обвиняемия) е допустима само когато се владее силата на правото и се подхожда осъзнато и отговорно. Насилието над всеки човек е правно и човешки нетърпимо. Всеки потърпевш разполага с правни средства за отбрана, а всеки принудител носи юридическа отговорност. Видът на отговорността и неговата тежест зависят от тежестта и публичната заплаха на осъщественото.

От друга страна, обективната и професионално ориентирана социална информираност е и съответната основа, върху която жителите могат да разискват правосъдните актове, а органите на правосъдна власт, при положение на нужда – да подхващат съответните дейности за задълбочаване на професионалните диспути по избрани тематики и за личното си професионално развиване “, прецизират магистратите.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР