Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата, за да

...
Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата, за да
Коментари Харесай

Протест в София брани правата на джендърите

Граждани се събраха на митинг пред Съдебната палата, с цел да изразят своята взаимност с транс хората против решението на Върховния касационен съд (ВКС) от понеделник. Събитието е проведено от фондация „ Глас “, „ Феминистки мобилизации “, фондация „ Билитис “, фондация „ Сингъл степ “, оповестява Българска телеграфна агенция.

Гражданите носеха плакати с надписи „ Възможността за юридическа промяна на пола е човешко право, не волност “, „ Солидарност с транс дамите “, „ Кръвта ни е по вашите ръце “, „ Върховен касационен съд лишава хората от човешки права “.

В понеделник Върховният касационен съд постанови, че транссексуалните хора в България не могат юридически да сменят пола си.

Конституцията и цялото българско законодателство са построени върху разбирането за бинарното битие на човешкия тип, полът е детерминиран по рождение и се изгубва със гибелта, като „ понятието „ пол “ има смислово приложение и обуславя конституционния статус на физическите лица във връзка със обществените връзки и съответно с институтите на брака, фамилията и майчинството “, се показва в решението на Върховен касационен съд.

То гласи още, че смяната на данните в формираните актове за гражданско положение на молител, който твърди, че е транссексуален, ще се отрази на гражданскоправния статус на други лица, в това число малолетни и недееспособни, сложени под специфична протекция (децата на молителя), както и на брачния сътрудник.

В практиката на Съда на Европейския съюз, като висшите съдии установяват, че в своите решения съдът оставя правното споразумяване на гражданското положение и на брака в автономията на страните членки.

„ Намираме се пред Съдебната палата поради позорното решение на Върховен касационен съд, с което на процедура съвсем затвори вратата на транс хората да трансформират своите документи и да сменят пола си “, съобщи Лилия Драгоева, изпълнителен шеф на фондация „ Билитис “, един от уредниците на митинга.

По думите ѝ сходно държание, което потъпква правата на трансхората, е неприемливо.

България принадлежи към Европейската спогодба за правата на индивида и ние сме длъжни да зачитаме правата, които са заложени в конвенцията “, разясняват още от уредниците.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР