Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата в София

...
Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата в София
Коментари Харесай

Протест срещу насилието над животни в София и в други градове

Граждани се събраха на митинг пред Съдебната палата в София с гледище за ефикасни и по-строги санкции за хората, направили принуждение или ликвидиране на животни.

„ От опит знаем, че в България някои неща не се случват елементарно. С писане в обществените мрежи явно няма да стане. Ето, по тази причина сме тук, с цел да желаяме ефикасни санкции за насилниците над животни, в случай че би трябвало и с промени в законодателство “, сподели за Българска телеграфна агенция един от протестиращите, пристигнал да изрази своето неодобрение дружно с домашния си любим. 

Протестът е проведен в обществените мрежи , а участващите в акцията настояха и за построяването на добре работеща зоополиция. Присъстващите дадоха обещание акциите им да продължат. 

Според тях случаите на малтретиране на животни в страната зачестяват. Като образец те дават станалия обществено прочут случай със Захари Шулев, упрекнат за принуждение с особена свирепост над кучето Мечо. 

Подобни протестни акции са планувани и в други градове на страната. 

Десетки поданици на Казанлък и района се събраха пред постройката на Районния съд в града, с цел да се причислят към Националния митинг против насилието над животни и изразят своята позиция по този публичен проблем.

Техните претенции са за ефикасни санкции за насилници и убийци на животни, както и за криминализиране на подбудите към сходни действия. 

„ В България има закон за отбрана на животните, който е относително добър като закон, само че, за жалост, институциите не работят по него. Член 325 от Наказателния кодекс планува санкция до пет хиляди лв. и до три години затвор за принуждение над животно, само че това действително не се случва “, разяснява Ивелина Недкова, ръководител на локалната организация за отбрана на животните Animal Hope.

По думите и единственият дейно наказан за побой над животно е от град Мъглиж и то след наново нарушаване на закона. „ Това е казус, мисля, че няма различен наказан за сходно нещо “, сподели тя. 

Протестиращите упорстват и за звено " Зоополиция " във всеки град, която да се занимава единствено с закононарушения по отношение на животни.

„ В Районното ръководство в Казанлък има един или двама служители на реда, които, с изключение на с всичката останала активност, се занимават и със сигнали за принуждение над животни. Това обаче е извънредно незадоволително за целия район “, означи още Ивелина Недкова.

Тя подсети за скорошните случаи на отровени котки и кучета в Павел баня.

„ Това става в централната част на града, където има и дребни деца и се случва от време на време. При последния случай лекарят, който се е опитал да окаже първа помощ на животните, разяснява, че става въпрос за извънредно мощна отрова, от която гибелта е настъпила доста трудно “, уточни още тя.

По нейно мнение сходни случаи от ден на ден зачестяват. 

„ Борим се за равни права на всички живи същества и желаеме да се чуе гласът на безгласните “, разясниха протестиращи.

Според тях ограничения не би трябвало да се вземат на локално, а на държавно равнище. Те желаят ефикасни регулации и профилиран орган, който да следи за осъществяването им. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР