Граждани се събраха и днес пред руската църква в София

...
Граждани се събраха и днес пред руската църква в София
Коментари Харесай

Ще бъде ли отключена Руската църква в София?

Граждани се събраха и през днешния ден пред съветската черква в София с искане храмът да бъде отворен . В църквата не се служи след експулсирането поради шпионаж на предстоятеля на храма архимандрит Васиан.

Все още не е ясно ще бъде изпратено ново настоятелство на храма

Двама мъже, които се показаха за свещенослужители от българската православна черква, се обърнаха към хората, че храмът ще бъде отворен, в случай че до 24 часа не бъдат изпратени духовници.

В писмена позиция проблема разяснява депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски.
„ Като представители на светската власт ние можем единствено да предложим поддръжката си на Българската православна черква и нейните вярващи и по тази причина още в понеделник ще предприемем нужните законодателни промени, с които страната ще усили дотацията, тъй че да се обезпечи издръжката на храма. Останалото е в каноничните пълномощия на Софийския митрополит, в чиято работа ние не можем да се месим, само че сме уверени, че храмът ще бъде отворен за вярващите “, гласи тя.

От ДАНС потвърдиха, че са експулсирани руснак и двама беларуси

Междувременно Русенският митрополит Наум разгласява на страницата си във Facebook изказване във връзка статута на Руската черква в София. Митрополит Наум декларира, че по този начин наречената „ съветска черква “ е благосъстоятелност на Българската православна черква и се намира в нейната пълномощия. Затова затварянето на храма от „ странични лица “ е неприемливо.

По думите му затварянето на храма от „ странични лица “ е неприемливо

Казусът разяснява за bTV и Светият синод на Българската православна черква.

„ По мотив постъпилите запитвания за позиция във връзка със затварянето на храм „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец “ в София, по-известен като Руската черква, декларирам, че Св. Синод на БПЦ-БП е съборен орган, който ще прегледа въпроса на идващото си съвещание. Всяка появила се информация в общественото пространство не следва да се преглежда като публично мнение на Светия синод “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР