Граждани излизат на протест пред парламента в сряда (7 февруари).

...
Граждани излизат на протест пред парламента в сряда (7 февруари).
Коментари Харесай

Граждани излизат на протест срещу бетонирането на Черноморието

Граждани излизат на митинг пред Народното събрание в сряда (7 февруари). Те ще изкажат недоволството си от признатите промени в Закона за запазване на земеделските земи, с които се даде зелена светлина за окончателното бетониране на Черноморието посредством удължение на строителните позволения за земеделските земи. Протестът ще се състои на задния вход на Народното събрание от 12.30 до 13.00 часа.

" С тези промени се улеснява смяната на предназначението на земеделските земи за застрояване и се възкресяват към този момент изгубили правно деяние решения за смяна на предназначението. Целта на смяната е да се заобиколят актуалните условия и да се продължи обикновеното и старомодно застрояване на красивите места на България по остарели проекти. ", гласи позицията на жителите, които ще посрещнат с митинг депутатите в първия им работен ден от новата седмица.

" За нас гласуваните от Народното събрание разпореждания опонират на член 21 от Конституцията на Република България и на задачите на Закона за запазване на земеделските земи, които постановяват особена протекция за земеделските земи, дефинират използването им единствено за аграрни цели и позволяват смяна на предназначението им само по изключение при потвърдена потребност. С новите разпореждания вместо да обезпечи протекция, Народното събрание улеснява унищожаването на земеделската земя посредством превръщането ѝ в урбанизирана. ", показват още недоволстващите.

Те обръщат внимание на народните представители, че градежът на жилища и леглова база отвън обитаемоте места не е в полза на развиването на туризма, от който печелят локалните хора. Унищожаването на естествената стойност и свръх предлагането на настаняване водят до по-малка претовареност на съществуващите къщи за посетители и фамилни хотели и понижаване на приходите на локалните хотелиери.

" В допълнение обръщаме внимание на Присъединяваме се към претекстовете на Президента за връщане на закона на Народното събрание, както във връзка с противоконституционното му наличие, по този начин и във връзка с незаконното му приемане без задоволително претекстове и без нужното разискване в Народното събрание и в обществото.

Припомняме на народните представители, че са длъжни да съблюдават Конституцията на Република България и да преценяват дейностите си с нея, и ги призоваваме да не утвърждават наново върнатите промени в Закона за запазване на земеделските земи ", допълват екозащитниците.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР