Граждани и регионалната екоинспекция са участвали вчера в проверка на

...
Граждани и регионалната екоинспекция са участвали вчера в проверка на
Коментари Харесай

Защитен вид диви божури изчезват заради разорани ниви край Божурище

Граждани и районната екоинспекция са взели участие през вчерашния ден в инспекция на цивилен сигнал за разорани терени с теснолист божур край Божурище. Въпреки че повредените цветя са на 10 метра отвън границите на предпазената околност " Теснолистен божур ", Законът за биоразнообразието изисква този тип да бъде опазван на всички места в природата, прецизират природозащитници. За момента разораването на находището не е прекратено.

Проверката

Вчера по сигнал на Десислава Алексова, член на Асоциацията на парковете и гражданин на Божурище, Регионалната ревизия към екоминистерството прави инспекция на място, в която взе участие и доктор Йордан Кошев, основен асистен в отдел " Екосистемни проучвания, екологичен риск и консервационна биология " на Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките.

Според обява в профилирана ботаническа група във Facebook на доктор Кошев, " Вероятно всички ние имаме последна опция да се любуваме и снимаме теснолистен божур (Paeonia tenuifolia) в непосредствена непосредственост до София (до гр. Божурище). "

Алексова алармира през днешния ден още веднъж, че районната ревизия на Министерството по околната среда и водите не е установила нарушаване при инспекцията и евентуално находището на предпазеното цвете ще бъде дефинитивно унищожено, заради липса на управнически ограничения.

" Компромисното решение, което би имало краткотраен резултат и което те избраха, е да беседват с арендатора и да го убедят да подпише констативен протокол, че ще прекрати обработката на 2 м. от новата оран, граничеща с полянките, с цел да може най-малко дребното оживели грудки, които бяха разорани и са поникнали да оцелеят. При най-голямата полянка обаче, където уврежданията са най-мащабни, новата оран е с широчина много надвишаваща двата метра, " изяснява Алексова. Земята в защи

За нея трайното решение би било да се разшири територията на съществуващата предпазена околност, с цел да обхване и това находище. Също по този начин от районната екоинспекция би трябвало да глобят арендатора за непозволено разоран общински път, а като превантивни ограничения да инсталират осведомителни табла и да провеждат разяснителна акция за предпазения див божур.

За момента жителите не са получили копие от протокола от инспекцията и чакат доказателства за реакцията на Регионалната ревизия по околна среда и води-София.

Теснолистият божур

Теснолистият божур, който е предпазен от мрежата " Натура 2000 " (повече за мрежата тук), защото е включен в Приложение 3 на Закона за биологичното многообразие. Той има статут " заплашен " у нас. Според Червената книга на България негативно настоящи фактори, против които точно би трябвало да го защитят законите, са лимитираното му разпространяване и слабото обновяване, както и " разораването на пасищата и свръхексплоатацията им наоколо до обитаемоте места. " По-големи негови залежи има в Добруджа, а находищата му в Софийско не бяха потвърждавани от десетилетия, до момента в който с помощта на жители и учени не бяха събрани данни за оповестяване на нова предпазена околност през 2017г.

Преди две години находището край Божурище бе предпазено посредством оповестяване на предпазената околност " Теснолистен божур ", само че настоящето разораване е на терен, който за момента не е в площта, коятосе опазва там по силата на Закона за предпазените територии (ЗЗТ). Фактът, че същият тип е обект на отбрана и от Закон за биологичното разнообразие, обаче изисква той да се опазва, без значение къде пораства.

За " Дневник " Андрей Ралев от Сдружение за дива природа " Балкани " прецизира че " Чл. 4. от Закон за биологичното многообразие гласи, че за растителните типове от приложение № 3 се не разрешават брането, събирането, отрязването, изкореняването или различен метод на заличаване на екземпляри в техните естествени области на разпространяване. Дори и да порастват в частни парцели, притежателите би трябвало да ги опазват. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (88)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР