Графенът е открит през 2004 г. и оттогава не спира

...
Графенът е открит през 2004 г. и оттогава не спира
Коментари Харесай

Графенът - най-впечатляващият материал на света

Графенът е открит през 2004 година и от този момент не стопира да изненадва учените с необикновените си свойства . Той е една от формите на въглерода и съставлява първият двумерен материал в света.

Характеристиките на графена са такива, че единствено въображението лимитира евентуалните му приложения. Той може да бъде употребен в електрониката, датчиците, в биомедицината, за рандеман на чиста сила, а скоро на пазара ще се появят и графенови маратонки.

Какви са свойствата на графена:
Той е ултра лек и извънредно устойчив; 200 пъти по-здрав е от стоманата, само че в същото време е необикновено гъвкав; Прозрачен е и е най-тънкият материал в света - един милион пъти по-тънък от човешки косъм; Графенът е най-хубавият проводник, само че е и непробиваема преграда - през него не може да премине даже хелият; Структурата му съставлява индивидуален пласт въглеродни атоми, свързани начесто в конструкция, сходна на килийките на пчелна пита; Дебелината му е равна на тази на един атом и все пак се вижда с просто око, защото гълтам 2,3% от светлината.
 Снимка 330072

Бъдещето на графена

Той може да обезпечи чиста питейна вода на милиони души по света, посредством обезсоляването ѝ благодарение на графенови мембрани. Заради него съхранението на сила и електрониката също ще претърпят революционни промени.

Графенът може да направи допустимо съществуването на гъвкави, здрави и полупрозрачни мобилни телефони , леки самолети, технологии, които ще регистрират дейностите на индивида, който ги носи и ще бъдат свързани с интернет (или така наречен " wearable technology " ) и доста други.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР