Graduate School of Business (GSB) на Станфордския университет насърчава своите

...
Graduate School of Business (GSB) на Станфордския университет насърчава своите
Коментари Харесай

Какво разкриват най-популярните MBA курсове в света за бизнеса на XXI век

Graduate School of Business (GSB) на Станфордския университет предизвиква своите студенти да си слагат амбициозни цели. Когато Риши Сунак, един от неговите ученици от випуск 2006 година, стана министър председател на Англия предходната година, деканът посрещна новината по този начин, като че ли тя постоянно е била неизбежна. " Опитът на Риши в " Станфорд " форсира стремежите му ", разгласи той в имейл, изпратен до цялото учебно заведение.

Graduate School of Business (GSB) на Станфордския университет предизвиква своите студенти да си слагат амбициозни цели. Когато Риши Сунак, един от неговите ученици от випуск 2006 година, стана министър председател на Англия предходната година, деканът посрещна новината по този начин, като че ли тя постоянно е била неизбежна.

" Опитът на Риши в " Станфорд " форсира стремежите му ", разгласи той в имейл, изпратен до цялото учебно заведение.

GSB се гордее с това, че предлага най-селективната MBA стратегия в света. Нейният клас от 420 студенти е по-малко от половината от този на съперника ѝ - Harvard Business School (HBS) - и съставлява единствено 6% от претендентите спрямо към 10% за HBS. Въпреки че не всички могат да станат ръководители на държавни управления, мнозина ще последват ученици като Мукеш Амбани, най-богатия човек в Азия, или най-могъщата жена в Детройт - Мери Бара от General Motors, с цел да се трансфорат в корпоративна звезда.
Реклама
Това прави GSB идеалното място, с цел да погледнем в бъдещето на мениджмънта. И няма по-добър обектив, през който да го разгледаме, от най-предпочитаните курсове в MBA програмата. Мястото, където високомотивираните бъдещи шевофе на GSB избират да прекарат скъпото си време, приказва доста за това, което съгласно тях има значение за тяхната кариера. И поради въздействието, което в последна сметка ще имат, тези разкрити желания ще дефинират метода, по който най-успешните бизнеси в света ще бъдат ръководени.
Какво ново в програмата
Обучението по мениджмънт включва решение на проблеми, разглеждане на финансови доклади и сформиране на комплицирани таблици. И сходна на всяка друга стойностна стратегия по MBA, тази на GSB има наложителни курсове по счетоводство, финанси и компютърно моделиране, които би трябвало да бъдат приключени през първите два от общо шест семестъра на образование.

Погледнете обаче към трите най-популярни факултативни дисциплини на учебното заведение и ще видите доста забавна картина на мениджъра от XXI в. И трите не изискват съвсем никакви сметки. Вместо това те имат за цел да развият в студентите дарба за неотстъпчивост, самоанализ и дипломатичност. Изглежда, студентите споделят, че тези качества, а не техническите знания, ще дефинират триумфа.

Първият съставен елемент на триадата е модул, наименуван Paths to Power. Студентите обичат да се майтапят, че той е предопределен за начинаещите макиавелисти. Началото на образователната стратегия показва страдание, че " незадоволителната чувствителност към и умеене за справяне с динамичността на властта " са коствали на мнозина надарени хора покачвания и даже работата им. Целта на курса, написа преподавателят Джефри Пфефър, е да се увери, че " в никакъв случай няма да ви се наложи да напуснете позицията си наложително ".
Реклама
Студентите се образоват, че един от методите да запазят властта си е да не приготвят наследници. Студентите бързо вършат паралели със модерни събития. След неотдавнашна лекция един студент отбелязва, че Доналд Тръмп наивно е " основал лична конкуренция ", когато е подкрепил Рон Десантис за губернатор на Флорида през 2018 година Как да се предпазим от хитроумни противници? Един от методите е да се заемат " голям брой припокриващи се позиции " в организацията, както предлага заложено четиво: по-трудно е да бъдете изхвърлени, в случай че управлявате доста екипи. Не е известно Си Цзинпин, който има най-малко 10 трофеи, в това число китайски президент и началник на Комунистическата партия, да е посещавал курса на Пфефър, само че наподобява, е усвоил неговия урок.

Ако Paths to Power образова бъдещите водачи да побеждават външна съпротива, Touchy Feely ги насочва да извърнат погледа си към личния си обществен облик. Курсът, може би най-известният в GSB, се организира от половин век. Целта му е да помогне на студентите да преценяват дали метода, по който се показват пред другите, е методът, по който желаят да бъдат възприемани. Голяма част от занятията се организират в неструктурирани диалози в групи от 12 души, както и уикенд пътешестване. Няма неразрешени теми; история на връзките, психологично здраве, политическа ориентировка - всичко това е разрешено. Студентите са инструктирани да следят държанието на другите - от прочувствено изложение до уменията за решение на проблеми.

Курсът приключва с упражнение, за което е известно, че може да докара до сълзи. Студентите са призовани да се подредят в колона съгласно степента на " въздействие ", което има всеки човек. Тези, които са уверени в своята брилянтност, могат да се опитат да застанат отпред на групата. Те рискуват да бъдат отблъснати. Често избухват различия, когато други се се борят за позиция първоначално. Смиряващо, даже травматично е да бъдеш изпратен в края на колоната. И въпреки всичко това строго упражнение предлага късмет за себепознание. Само когато познавате своите недостатъци, може да положите старания, с цел да се справите с тях. За някои това може да значи да приказват по-решително. За други може да значи да се мръщят по-малко и да се усмихват повече.

Третият известен курс - Managing Growing Enterprises, не е, както допуска името му, отдаден на ръководството на дребни предприятия. Вместо това фокусът му е върху това по какъв начин да се оправим тактично в деликатни обстановки, когато доста начинаещи мениджъри се затрудняват да намерят верните думи. Как да уволним някого? Как да откажем нежелателен и ненужен съвет от огромен вложител? Как да отговорим на любопитен публицист?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР