Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, продължава своята Образователна

...
Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, продължава своята Образователна
Коментари Харесай

С Жорж Папазов продължава образователната програма на Градската галерия - Варна

Градската художествена изложба “Борис Георгиев " - Варна, продължава своята Образователна стратегия с нов модул, отдаден на едно от лицата на Парижката школа в живописта от първата половина на ХХ век - българина Жорж Папазов. Модулът се организира под мотото “Сюрреализмът в творчеството на Жорж Папазов (1894–1972) ", а екипът на Галерията черпи ентусиазъм за него от гостуването в ГХГ-Варна на две произведения на Жорж Папазов, които са предоставени от Националната изложба в София - " Пейзаж от Дордон “ от 1931 година и " Мъжки портрет “, основан към 1935 година

Този продан сред огромните художествени музеи в България е извънредно потребен, тъй като дава опция да бъдат видени забележителни произведения, посредством които публиката да научи повече за представителните имена в българското изкуство.

В творчеството на Жорж Папазов си дават среща детайли от разнообразни посоки на модерното изкуство – експресионизъм, нереално изкуство, кубизъм, футуризъм, само че сюрреализмът е този, който му разрешава да изрази най-ярко своето светоусещане. " Ръцете ми, водени от пристрастеността за изобразяване, изпълняваха слепешком това, което създавах в фантазиите си “, признава художникът. А светът на неговите фантазии е извънредно богат,

подсъзнателен, приказен и обитаем с вълшебен облици, поради които го назовават сюрреалист преди сюрреализма.

Според Речника на сюрреализма на Едуар Жагер от 1982 година " Папазов несъмнено е един от предшествениците на това, които през днешния ден назоваваме " нереален сюрреализъм “ от средата на 20-тe години паралелно с Миро, Ернст, Малкин и Масон “.

Младите фенове на изкуството, които се включат в Образователната стратегия на ГХГ - Варна, ще научат, че сюрреализмът е придвижване в изкуството от началото на 20-те години на XX век, което се появява във Франция. Неговата цел е да води оттатък границите на действителността, по тази причина художниците от това придвижване рисуват мислени светове с нелогични подиуми, обитаеми със странни същества.

Обучителният модул ще даде опция на юношите (5. - 11. клас) с интерес към изкуството да изслушат описа на музейния възпитател за сюрреализма като придвижване в изкуството и да научат за живота и творчеството на Жорж Папазов. По-малките учeници (1. - 4. клас) ще опитат да нарисуват с пастели утопичен есенен пейзаж, направлявани от експерт.

Материалите са обезпечени от ГХГ - Варна, образованията се организират всеки работен ден в работното време на музея от 9:30 до 16:30 ч. Необходимо е авансово записване на тел. 052 612 363.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР