Градската художествена галерия Борис Георгиев“ – Варна посреща новата 2023

...
Градската художествена галерия Борис Георгиев“ – Варна посреща новата 2023
Коментари Харесай

Художествената галерия във Варна пусна календар с шедьоври на Владимир Димитров - Майстора

Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “ – Варна посреща новата 2023 година по традиция с респект към една от огромните фигури в българското изкуство. Владимир Димитров-Майстора (1882-1960) е изборът на екипа на музея за новия календар. Отиващата си година минава под знака на 140-годишнината от рождението на Майстора и Варненската изложба отбелязва големия принос на художника към българската национална просвета с репродукции, владеене на нейните фондове. През годината беше осъществен и планът “Лято в галерията ” от обучителната стратегия на варненския културен институт, в който децата рисуваха по мостри на видните представители на придвижването “Родно изкуство ” Владимир Димитров - Майстора, Иван Милев, Цанко Лавренов и Васил Стоилов. Техните скъпи оригинали пристигнаха във Варна като резултат на партньорството сред ГХГ-Варна и Софийска градска художествена изложба.

В календара за 2023 година участват присъщите за Майстора ярки портрети на моми и жътварки, пейзажи, както и една от най-впечатляващите произведения от непрекъснатата експозиция на Градската художествена изложба - Варна - “Молитва ” - голямоформатно платно, изобразяващо допрени като че ли от духовно свещенодействие девойки с благ лица. Репродуциран е и скулптурният бронзов портрет на Майстора, също част от непрекъснатата експозиция на галерията, произведение на Андрей Николов (1878-1957), основано през 1925 година

Изкуството на Владимир Димитров-Майстора е показано в изданието с текст на уважавания откривател на творчеството на художника, починалия проф. Димитър Аврамов, от монографията

„ Майстора и неговото време “, издадена през 1989 година:

“Владимир Димитров - Майстора усеща света като пантеистично единение, той усеща вътрешния темп и неизчерпаемата креативна цялост на битието, усеща необхватната и непостижима мощ на идеала, усеща предустановената платонична естетика сред хубостта, истината и положителното. Стремежът да се открие „ безконечното “ в преходното, да се свърже хубостта с положителното, естетиката с етиката, да се възпеят най-чистите духовни и нравствени добродетели на българина, може да разчита на щастлива вероятност, съгласно Майстора, единствено при съществуването на няколко предпоставки: Истински морал и крепко човешко битие са вероятни само на село. Условията на актуалния градски живот деформират личността, като я отдалечават от нейното естествено природосъобразно съществуване.

Огромната заслуга на Майстора е, че следвайки общата наклонност на Родно изкуство и трансформирайки селото в собствен извънреден иконографски контейнер, в единствен източник за поетическо ентусиазъм, съумя да се издигне над неговите исторически обусловени, преходни етнографски форми и да избегне, в решителна степен, алтернативата на консервативното мислене. Неговият кристално чист платоничен идеализъм освобождава облиците му от районните зависимости, от принудата на обикновените социологически категории, с цел да ги трансформира в сублимни въплъщения на общочовешкото. ”

Календарът се издава от Градската художествена изложба - Варна, редактор е Нина Локмаджиева, репродукциите са работа на Александър Николов, а дизайнът е на Александър Калудов.

Стенният календар може да се закупи от щанда в ГХГ – Варна, който работи от 9:30 до 17:30 ч. всеки ден без неделя. На щанда се оферират още профилирани издания за изкуство, каталози от изложения, монографии, картички и магнити с репродукции на картини от фонда на ГХГ-Варна, репродукции на графики и акварели.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР