Градската градина на Пловдив блести с нова визия. Дни преди

...
Градската градина на Пловдив блести с нова визия. Дни преди
Коментари Харесай

Вижте реновираната градина в центъра на Пловдив ВИДЕО+СНИМКИ

Градската градина на Пловдив свети с нова визия. Дни преди формалното разкриване на реновирания парк орлов взор разкрива по какъв начин върви подготовката за събитията, които ще продължат три дни. Церемонията ще се състои на 19 април от 19:30 часа.

Районния кмет на „ Централен “ Георги Стаменов, по чиято самодейност се реализира огромният ремонт, и кметът на града Костадин Димитров ще прережат лентата. Всички жители са поканени да участват на значимото събитие за Пловдив, написа



Междувременно фрагменти с дрон демонстрират, че кръглият шадраван, който ще краси централната част на парка, към този момент действа. През деня той ще изстрелва воден дирек с височина 20 м. и диаметър 14 м., а вечер ще съставлява светлинна атракция. Градската градина има още изсъхнал шадраван на входа и ромолящ зад постройката на Природонаучния музей.

На място са екипи на „ Паркове и градини “, които завършват работата в най-стария градски парк. Вече са конфигурирани всички пейки, ситуирани към алеите. Приключили са дейностите по озеленяване на емблематичния парк, както дървесна и храстовидна растителност, по този начин и декоративни цветя.

Дейностите по реорганизация на парковото пространство продължиха близо година. Те се осъществяваха по отношение на утвърден проект от Националния институт за недвижимо културно завещание. Преобразяването ѝ костава 4,5 млн.лв., които бяха предоставени от Фонда за стабилно градско развиване. Проектът следва оптимално близо първичния тип, в който градската градина е основана през 1878 година. Паркът е благоустроен от фамозния Люсиен Шевалас няколко години по-късно, а основен подстрекател и разпоредник за оформянето ѝ е ген. Дондуков - Корсаков, по тази причина известно време тя попада в градските документи като Дондуковата градина. Дали обаче името ѝ ще остане същото след ремонта към момента не е несъмнено. По предложение на пловдивчани градския парк следва да бъде прекръстен на огромния български създател Иван Вазов, написал едни от най-емблематичните си произведения в Пловдив. Кметът и администрацията на „ Централен “ приветстваха концепцията, а Георги Стаменов се ангажира да повдигне въпроса пред Общинския съвет. Последната дума обаче ще имат жителите.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР