Градската архитектура е подчинена изцяло на идеята за повече природа

...
Градската архитектура е подчинена изцяло на идеята за повече природа
Коментари Харесай

Гората настъпва към градовете СНИМКИ

Градската архитектура е подчинена напълно на концепцията за повече природа в домовете ни

В продължение на хилядолетия индивидът живее в спор с природата, като завзема за своите действия все нови и нови територии. Сега обаче трендът се обръща - времето на бясната урбанизация е отминало окончателно, а природата е напът да си върне отнетото. В последните години градската архитектура е подчинена напълно на концепцията за повече природа в мегаполисите и домовете ни. В резултат зелените здания печелят всички настоящи награди за дизайн.

Urban Forest е обгърната с 550 дървета и 25 000 растения

С фасада фина и подредена като в ботаническа градина, тази сграда-гора ще бъде издигната в Бризбейн, третия по величина град в Австралия.

Сградата разполага с 20 етажа, където се разполагат 194 жилището, всички надарени с обилни отвесни култивиран балкони, издават в задатък архитектите от Koichi Takada Architects. Студиото се старае да стартира концепцията за по-„ жив “ дизайн при проектирането и построяването на огромните здания в градските центрове. „ Градска гора “ е замислена като най-зелената жилищна постройка в света. Тя даже се е прицелила в 6-звезден рейтинг Green Star.



Вертикалните градини са предопределени да основават сянка и естествена топло- и слънчева изолираност за жителите на жилищата. На приземното равнище постройката е засадена огромна градина с пътеки, създавайки нещо като проходима ботаническа градина за жителите и минувачите. В взаимозависимост от типовете растения, интегрирани в окончателния дизайн, Urban Forest може да наподобява като всичко - от тънко изрязано дърво бонзай с вълнообразни, само че спретнати балкони, обгръщащи постройката от всяка страна, до освен това като обраслите храмове в джунглата на Камбоджа.

Общото пространство на покрива разполага с плувен басейн

и други пространства, където жителите на зеления билдинг ще могат да се събират. А долу информативен център във фоайето ще показва детайлности за дизайна на постройката и за растителното й биоразнообразие.

Целта на плана е да възроди концепцията за общественост и да образува „ дишащи пространства “ за обществено взаимоотношение. За задачата всеки балкон е планиран по този начин, че да има малко по-различна форма или размер от този до него. Това има освен естетична функционалност, само че касае и проветрението, и светлината за растенията.



В Милано подвигнаха парк върху 100-годишна железница

Стар железопътен парк в сърцето на Милано се трансформира в прелестен градски парк.

„ Parco Romana “ е план за преустрояване в квартала Порта Романа в италианския град. Местният 100-годишен железопътен парк е напът да се трансформира от западнало градско пространство, което е разграничено от железопътната линия, в съвременен и зелен оазис, свързващ още веднъж близките квартали със смесено предопределение. Висящата гора, която ще бъде построена върху съществуваща железопътна инфраструктура, включва стотици дървета, надвиснали над пешеходни пътеки. Влажна зона и гориста околност, интегрирана с публични градини, ще се движат около тогавашните коловози на равнището на земята.

Международният екип зад плана включва OUTCOMIST, Diller Scofidio + Renfro, PLP Architecture, Carlo Ratti Associati и Arup. Те завоюваха конкурс с дизайна си, изпреварвайки 46 други тима, представляващи близо 330 студия.



Небостъргач пречиства въздуха

Небостъргач, който може да пречиства въздуха към себе си, са проектирали амбициозни екоархитекти. Сградата е с съвременен дизайн, доста стъкло и обилие от зеленина. Тя ще бъде издигната от екологично чисти материали: конопобетон, дървен материал и биобетон - чака се те да понижат въглеродното влияние на строителството с 50%, спрямо обичайните бетон и стомана.

Концептуалният план е наименуван „ Градска секвоя “ (Urban Sequoia). Създаден е във връзка конференция на Организация на обединените нации COP26 за изменението на климата в Шотландия. Зад смелата концепция стоят архитектите от Skidmore, Owings & Merrill (SOM).



Трева покри дом за възрастни в Сингапур

" Адмиралтейство Кампунг “ в Сингапур - дом за пенсионери, бе разгласен за Сграда на годината на Световния фестивал на архитектурата (WAF). Замислен като „ отвесно населено място “, планът бе отъждествен от съдиите на WAF на „ клуб-сандвич “ поради многослойния си дизайн.

Сградата се отличава с големия си зелен покрив, чиято повърхност се равнява на 100% от жилищната повърхност на мега комплекса и поддържа развиването на градското биоразнообразие. Проектиран от локалното архитектурно студио WOHA, „ Адмиралтейство Кампунг “ има за цел да посрещне съответно потребностите на възрастните хора в безвредна и зелена среда. Намира се на повърхност от 0,9 хектара, която преди този момент е била безлюден терен сред жилищни здания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР