Градска художествена галерия – Пловдив представя: Първа самостоятелна изложба с

...
Градска художествена галерия – Пловдив представя: Първа самостоятелна изложба с
Коментари Харесай

Първа самостоятелна изложба с графика на Людмил Георгиев в Пловдив

Градска художествена изложба – Пловдив показва: Първа независима галерия с графика на Людмил Георгиев в Пловдив.
11 май – 6 юни 2021 година
Вернисаж: 11 май (вторник) от 16 до 19 ч.
Галерия КАПАНА, Пловдив, ул. „ Райко Даскалов “ 29
Това е първата независима галерия на художника Людмил Георгиев в Пловдив, за който изкуството на графиката към този момент три десетилетия се е трансформирало в негово поле за другарство с Другите. По-голямата част от подредените в експозицията произведения са основани през миналата година и разкриват както устойчивите тематики, които го вълнуват, по този начин и търсенето на пластическите благоприятни условия, генерирани от срещата сред линеарното и живописното (по Хайнрих Вьолфлин) на територията на графичните листи, с които той се показва в Галерия „ Капана “. Но това са и творби, въплътени в материал срещи, разочарования, усещания на създателя със света. Свят, който населява или пък следи отстранено от дистанцията на личното си израстване. И въпреки самичък Людмил Георгиев да има вяра, че „ Всичко хубаво е отвън творбата “, точно в нейните граници, той прави опити да улови „ хубавото “ – изживяно или към момента оставащо предстоящо.
Провокиран от обстановката на извън-ред-ни ограничавания и невъзможността за среща с това, което е от другата страна на рамката на картината, той се обръща към плочата, иглите, линия, мастилата, печатната пресата, с цел да го подири из себе си като абстракция – оттатък формата и всяка даже прочувствена уточненост. И вместо автопортрети рисува своите моментни положения. Като на игра, в съревнование с софтуерните процеси и ограничавания и преплитащите се в разсъдъка усещания от билото изпреди Людмил Георгиев основава новите си графики. Всички те могат да бъдат обединени в няколко разнообразни тематични авторски търсения, само че все пак те си остават белязани от автопортретността в тях.
 Арт Галерия Le Papillon показва галерия живопис Стая с безчет истории Арт Галерия Le Papillon показва галерия живопис " Стая с безчет истории "
" Стая с безчет истории " / " A room with countless stories " от 15 април до 06 май 2021 вернисаж / vernissage 15.04.2021 година /четвъртък/ о...
В потопения в изразност ХХI век взирането в себе си се е трансформирало в метод на другарство, в характерна самодостатъчност. Човекът се оглежда в огледалото, в отразяващата повърхнина на стъклените витрини, в екрана на смарт телефона. Смартфонът, който докара до триумфа на феномена „ selfie “ и изведе „ автопортрета “ в обичан на всички род, изпълващ обществените платформи като Фейсбук и Instagram. Оголихме непринудено живота си в неподозирани мащаби. Всичко това обаче остава непознато на Людмил Георгиев и вместо автопортрети в актуалната галерия той ни показва овладени в графика персонални трасета за размисъл и чувстване. Маршрути за диалози, дребни пътечки за бягство, за игра. Атлас на себе си. Извън рамките на картината.
Пламен В. Петров, куратор на изложбата
Людмил Георгиев е роден на 11 януари 1962 година Член е на Съюза на българските художници от 1994 година Живее и работи в София. От 1987 година взе участие в голям брой национални и районни графични изложения. Освен това негови произведения са селектирани за редица интернационалните изложения в Италия, Германия, Австрия, Полша, Сърбия, Македония и Япония. Людмил Георгиев има самостоятелни изложения в Париж, Белград, Берлин, Франкфурт и други градове в България и чужбина. Носител е на български и задгранични награди. През 2018 година основава първата по рода си у нас изложба за графично изкуства - Grafikart. От 2017 година, в съдействие с Министерството на културата на България, на всеки две години провежда Национален конкурс за графика – типичен техники.
Вижте фрагменти от изложбата в
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР