Градоначалникът е убеден, че няма да е далеч денят, когато

...
Градоначалникът е убеден, че няма да е далеч денят, когато
Коментари Харесай

Димитър Николов: Ако стимулираме частния бизнес да инвестира в Минералните бани, съм убеден, че те няма да сгрешат

Градоначалникът е уверен, че няма да е надалеч денят, когато частните бизнесмени ще закупят терени, ще изградят съвременни комплекси със спа хотели

Направихме детайлно изследване, който ни сподели, че най-голяма запълняемост на хотелите има не на летните и зимните хотели, не на бизнес хотелите, а на тези, които са построени на източници на минерална вода. Те са със 12-месечна линейна запълняемост. Ако ние подтикваме частния бизнес да влага в Минералните бани, то аз съм уверен, че те няма да сгрешат, в случай че вложат в тях. Те биха си възстановили вложенията по-бързо, в сравнение с тези до плажовете или градските хотели. Това е бъдещето. Това сподели кметът на Бургас Димитър Николов във връзка предлагането за нова идейна идея за цялостното развиване на Археологически и термален парк „ Акве Калиде – Бургаски минерални бани “, което бе признато на съвещанието на Общинския съвет през днешния ден. Нейното осъществяване ще трансформира мястото в още по-атрактивна дестинация, а за проучвателната активност на историческите обекти ще бъде основан нов археологически кампус.



„ Европа застарява. Все по-често се срещам със западни компании, които търсят опция техни пенсионери да идват на по-ниски цени и по-добро обслужване и да построяват комплекси, където да се грижат за тях. Искахме с минимални вложения, само че с повече благоприятни условия да притеглим тези частни компании. Сега общинският дребен спа комплекс е най-високо запълняем. Там в този момент се чака ред, с цел да влезе нов клиент. Особено в почивните дни. Приходите ни от там са извънредно положителни. Исках и с изключение на вътрешен басейн да създадем и външен. Това обаче значи нови вложения и разноски. Аз се притеснявах дали това нещо няма да се окаже воденичен камък на шията на Общината. За наслада той носи активи и добър имидж в туризма. Искаме на тази дребна територия да осъществим една провокация, тъй като там имаме развиване на археология, обучение, качеството на минералната вода, антична медицина, храни, астрономия “, изясни кметът на Бургас.

Градоначалникът е уверен, че няма да е надалеч денят, когато частните бизнесмени ще закупят терени, ще изградят съвременни комплекси със спа хотели. „ Общината би трябвало да сътвори условия, с цел да притегли частните капитали. Финансите ни не са доста, само че ще гледаме да се вместим в коридора на средства, които можем да си позволим. Убеден съм, че построи ли се това нещо, Минералните бани ще бъдат още по-привлекателно място за вложения. То към този момент съставлява интерес и с дребните вложения, които сме вложили. Барбекю зоните ще ги модернизираме и ще изградим детски кътове с просветителна цел “, изясни кметът на Бургас.

Димитър Николов изясни, че задачата е да се предизвика частният бизнес. „ Не искайте от Общината да построява всичко. Да построява хотелите, спа комплексите, огромните термални плажове. Това не е работа на Общината. Тя би трябвало да сътвори условия “, сподели кметът.

Той уточни, че подобен образец е „ Тракия индустриална зона “. Тя е със 100% частно присъединяване. Пловдивските индустриални зони са един конгломерат от частни компании, без нито един % в тях да се намира Община Пловдив. Няколко огромни частни компании са се обединили, изкупили са терени и стартират да вършат „ Тракия индустриална зона “. „ Не е работа на Община Бургас да прави Индустриален и логистичен парк. Не е работа на Община Бургас да създава етапи за развиването им. Не е работа на Община Бургас да създава огромната индустриална зона в Равнец. Но като няма кой!? Това е работа на частния капитал, тъй като той е по-гъвкав и новаторски. 10 години съм молил огромните бургаските бизнесмени и строителни компании да се ориентират в този бизнес за създаване на индустриални зони, тъй като той е перспективен. Това е една прелестна рентиерска услуга. В Бургас обаче бизнесът е да строим жилища. Понеже нямаше кой, то ни тръгнахме да построяваме логистичния парк. Той не е идеален, само че въпреки всичко е нещо и който вложител пристигна, то можем да му предложим терен с газ, ток и канализация “, сподели кметът Димитър Николов.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР