Град в канадската провинция Квебек, наречен на смъртоносния минерал азбест,

...
Град в канадската провинция Квебек, наречен на смъртоносния минерал азбест,
Коментари Харесай

Град Азбест в Канада си търси ново име

Град в канадската провинция Квебек, наименуван на смъртоносния минерал азбест, добиван в локалните мини, си търси ново име, заяви английският в. "Гардиън ".

Градските управляващи са свели късата листа до четири оферти всред лист от 1000 хрумвания, предава Българска телеграфна агенция.

Сега ще се избира сред Финикс - на митичната птица, възродила се от пепелта, Апалон - на тип костенурки, Троа Лак (от френски език - Три езера) и Джефри - на името на най-голямата до неотдавна локална азбестова мина, учредена през 1880 година от У.Х.Джефри.

Местните поданици на възраст над 14 години имат право да гласоподават и да изберат новото име измежду четирите оферти.

Кметът на града Юг Гримар сподели предходната година, че името на обитаемото място се свързва с предизвикващия злокачествени болести материал и е отблъснало няколко евентуални вложители през годините.

Независимо от това решението да се промени името на града провокира разделяне измежду седемте хиляди поданици на Азбест, доста от които се усещат свързани с минната промишленост, давала до неотдавна прехранване на генерации локални хора.

На страницата във Facebook, където бяха оповестени финалистите, няколко души показаха неодобрение и отрицание за предлагането "Джефри ". "Имам малко обръщение за приятелите ми в Азбест - което и да е друго име, единствено да не е Джефри ", написа на френски език един от потребителите. Друг коментар показва, че защото Джефри е бил притежателят на азбестовата мина, в случай че избере неговото име, градът няма да избяга от асоциациите с азбеста. Освен това името е британско, акцентират някои от мненията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР