Град Кюстендил се превърща в средище на културни събития през

...
Град Кюстендил се превърща в средище на културни събития през
Коментари Харесай

„Война“ и „Мир“ – две български анимации откриват лятното кино в Кюстендил

Град Кюстендил се превърща в средище на културни събития през идващите няколко уикенда.
За поредна година Община Кюстендил провежда лятна стратегия, включваща изкуства, занимания и лятно кино навън. Мероприятията ще се организират на Късноантичната и средновековна цитадела на хълма в Хисарлъка.

Като част от програмата, редакторският екип на Кинематограф е подготвил пет вълнуващи селекции от българско и интернационално късометражно кино, а през първата вечер (06.08) феновете ще могат да се насладят на две анимации от Димитър Димитров (Анимитер) – извънредна премиера на най-новия му филм Война (2022), а незабавно след него и на тематично обвързвания – Мир (2019). Участието на Кинематограф се реализира с помощта на поддръжката на Община Кюстендил, както и на сътрудниците от Zoya.bg, VremetoDnes.bg и Sony.

Димитър Димитров – Анимитер е име, което все по-рядко има потребност от показване. Още с дебютния си филм – Денят на кървавите венци (2014), той взима огромната премия за анимация на филмовия фестивал Hollywood Weekly в Лос Анджелис. От тогава дружно със сценариста Дилян Еленков печелят над 50 български и интернационалните награди. Режисьор е на паметните късометражни филми: 20 ритника (2017), Щастие (2018), Карантина (2020), както и на редица други заглавия. Стилът, който е характерен за Анимитер може да се определели като анимация на трансформацията, в която обликът търпи голям брой метаморфози и се заиграва с асоциативното въображение на фена. Често употребява изчистен графичен рисунък, чувствена и меланхолична музика, които дружно оформят необикновени и поетични истории.
Съвсем неотдавна излезе и последната анимация на Анимитер – Война. Това е филм, който е извънредно съответстващ за събитията от сегашното, който илюстрира жестокостта, хаоса и опустошенията, които връхлетяват човечеството всякога, когато различията и политиката на ненавистта и омразата вземат превъзходство. В него се споделя за Война, едно малко момиченце с невероятни благоприятни условия, което е отгледано в дом за сираци. Самотно и обладано от боязън, то употребява силите си, с цел да сее съсипия, до момента в който един ден не среща любовта в лицето на Мир – „ момък със сияйна усмивка “. Това е и директна препоръка към другият филм, който ще бъде излъчен Мир. Той споделя за едно малко момче, което посвещава всеки един миг от своя живот, с цел да помогне на света, с цел да поддържа нежния баланс на силите. Мир е по едно и също време културна идея, образен облик и малко дете. Така двата кино лентата се трансформират в антиподи, в двойка съпротива, в тежестите от двете страни на лост, които поддържат внимателно равновесие. И двата персонажа са субекти на всемирното страдалчество и изпитват вселенското злощастие на плещите си, само че до момента в който Война упреква другите, Мир приема отговорността вътре в себе си. Така единственото позволение на вътрешната им битка е във взаимното съгласие, в дружбата сред крайностите, в помиряването им.

Прожекциите ще са безвъзмездни, само че най-хубавите места са лимитирани.

За повече информация по отношение на филмите, програмата, и вероятни промени поради дъжд, следете

Прожекции:
6, 13, 20 и 27 август, 21:30 часа
3 септември, 21:00 часа

вход свободен
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР