Град Газа – Журналистът на свободна практика Ракан Абделрахман работи

...
Град Газа – Журналистът на свободна практика Ракан Абделрахман работи
Коментари Харесай

„Всяка секунда в опасност“: Журналисти от Газа се надпреварват със срокове и смърт

Град Газа Журналистът на свободна процедура Ракан Абделрахман работи от кафене, облечен в жилетката си маркиран като „ преса “, подготвен да избяга, в случай че му се наложи, до момента в който рапортува за бомбардировките на Израел над Ивицата Газа.

Но Абделрахман, чиято работа се появи в Middle East Eye и The National, не просто отразява история. Палестинските публицисти в линията Газа, сходно на Абделрахман, се пробват да се опълчват на възможностите – и на гибелта – да донесат ужасите на войната на света измежду компликации, които заплашват да спрат работата им.

Продължете да четете

лист от 3 детайла, които би трябвало да покажа на света какво прави Израел в Газа | Отблизо Заповедта за евакуация на Израел не е нищо друго с изключение на прикритие за етническо пречистване Защо прекосяването през Рафах е жизненоважно за снабдяване на помощ на фона на израелските бомбардировки над Газа завършек на списъка

В продължение на 10 дни израелски военни самолети бомбардират безмилостно крайбрежния анклав и са умъртвили 2808 палестинци, една четвърт от които деца. Други 10 859 бяха ранени при въздушни бомбардировки, а в понеделник вътрешното министерство заяви, че телата на повече от 1000 палестинци са в капан под руините на здания, разрушени от бомби.

Миналата седмица Израел бомбардира информационната кула в обсадената територия и прекъсна електричеството на единствената електроцентрала на линията. Действията са част от „ цялостната блокада “, която Израел предприе в отговор на изненадващата офанзива на 7 октомври от бойци на Хамас против израелските военни бази и близките израелски градове и селища отвън линията Газа. Най-малко 1400 израелци бяха убити при нападението.

Бомбардировките и обсадата оставиха Ивицата Газа без благонадежден интернет или електричество. Това прави работата на публицистите – така и така рискована и предизвикателна във военна зона – още по-трудна.

„ Поради неприятна интернет връзка и спирания на електричеството не можем да докладваме за нещо в действително време. Така или другояче няма уместно място за работа “, споделя Абделрахман пред Al Jazeera, добавяйки, че публицисти, носещи ясно маркирани журналистически жилетки и каски, са били атакувани.

Според Комитета за отбрана на публицистите (CPJ) минимум 15 публицисти към този момент са били убити в линията Газа от 7 октомври.

„ Не можем да покрием мястото на кланетата или даже да стигнем до местата, които са били бомбардирани от боязън, че друга израелска офанзива ще бъде ориентирана към същия регион “, споделя Абделрахман. „ Всяка секунда си в заплаха. Нашите сътрудници са платили цената с живота си, като Саид ал-Тауеел, Мохамед Субх и Хишам Алнуаджха. “

Тримата публицисти бяха убити на 10 октомври, откакто излязоха да снимат постройка в град Газа, която щеше да бъде бомбардирана. Всички те стояха на безвредно разстояние, на стотици метри от декларираната цел на постройката Хиджи, само че въздушната офанзива вместо това удари друга постройка, доста по-близо до тях.

Жителите на линията Газа, която има население от 2,3 милиона души – повече от половината от които са на възраст под 18 години – споделиха, че актуалната война е най-свирепата от предходните офанзиви през последните 15 години. Най-малко 1 милион души са били вътрешно разселени.

Абделрахман споделя, че с изключение на боязън за живота си, когато рапортува, мозъкът му е ангажиран и с паники за фамилията и четирите му деца.

„ Мисля за психическото им положение на мозъка, за излагането им на тази ужасяваща война “, споделя той. „ По време на предходните израелски войни те бяха прекомерно млади, с цел да си спомнят, само че в този момент, когато са по-възрастни, беше извънредно мъчно за тях и за мен да станем очевидци на страха, който ги е обхванал. “

Гази ал-Алул, сътрудник на йорданския ефирен канал al-Roya, сподели, че жонглирането на тези два страха е неразделна част от това да си публицист в линията Газа.

В неделя фамилията му, в това число бременната му брачна половинка и тригодишната му щерка, оцеляха след израелска офанзива против постройката, в която са отседнали в Рафа, в южната част на Ивицата Газа, заяви изданието al-Roya.

„ Разбира се, вие се разкъсвате сред отговорността си като публицист да предавате истината и рисковете, които идват с това, по отношение на това, през което минава вашето семейство “, споделя ал-Алул. „ Мисля, че към този момент сме привикнали с този напън. Ние постоянно ще продължим нашата работа, без значение какви трудности се изправят по пътя ни. “

„ Всички знаем, че Израел работи изцяло безнаказано и подценява интернационалното право и постоянно се опитваме да предадем това допустимо най-вече в нашето отразяване “, прибавя той.

В комбиниране с неналичието на интернет и електричество доста публицисти не работят от медийните си офиси. Вместо това те се събират във всяко отворено кафене, удостоверяват информация между тях и подават докладите си.

Болницата Шифа в град Газа също се трансформира в център за публицисти и кореспонденти, предлагайки им опция да зареждат телефоните си, макар че работят на генератори.

Също по този начин им обезпечава достъп до информация, която другояче не биха могли да знаят заради липса на електричество и спиране на мобилните телефонни мрежи, под формата на мъртви и ранени, идващи от разнообразни региони, бомбардирани от Израел.

„ Когато няма интернет, това води до цензуриране на публицистите, защото те не могат да рапортуват за информация или вести в разнообразни региони в линията Газа “, споделя Шорук Шахин, сътрудник на сирийската телевизия.

„ Все още отразяваме новините, само че сме лимитирани в отразяването си “, споделя тя. „ Научаваме къде е осъществена израелска въздушна офанзива, когато мъртвите и ранените дойдат в болничното заведение. Но какво се случва с офанзивите на разнообразни места, до които не можем да стигнем? Как можем да покрием това незабавно? “

Ал-Алул признава, че публицистите осъзнават риска за живота си и че „ има късмет вместо това да се окажем новините “.

Но гибелта на техните сътрудници единствено „ ни дава повече мотивация да продължим да работим в техните имена и мемоари “, споделя той.

„ Ние, като публицисти, постоянно сме доказвали, че се оправяме със задачата “, прибавя ал-Алул. „ Ние също сме непреклонни в проявлението на зверствата, които Израел прави против нас. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР