Град Алепо е един от най-ярките символи на войната в

...
Град Алепо е един от най-ярките символи на войната в
Коментари Харесай

bTV в Алепо: Конфликтът в Сирия от първо лице

Град Алепо е един от най-ярките знаци на войната в Сирия. Той от една страна демонстрира способността на президента Башар Асад да си възстановява териториите, завзети от бунтовниците по време на сраженията, само че от друга, също по този начин е знак на неспособността на управляващите в Дамаск да върнат естествения живот във всички тези градчета и села в страната, изумени от военните дейности.
Снимка: btvnovinite.bg
Специалните пратеници на bTV - журналистът Иван Георгиев и операторът Борис Пинтев посетиха Алепо, където ситуацията остава тревожна. В Западните квартали на града са навлезли войски на сирийската войска, правилни на президента Башар Асад.

Целта им е да усилят натиска над бунтовниците от групировката Хаят Тахрир ал Шам в прилежащ Идлиб. Северната провинция е последната, останала под контрола на съперниците на управляващите в Дамаск.
Снимка: btvnovinite.bg
В сърцето на Алепо се намира храмът „ Св. Илия”. Небесно божество или пък чиста случайност – локалните поданици от всички религии намират символика в това, че святото място е на разграничителната линия сред терористичната организация „ Ислямска държава” и сирийските държавни бойци по време на обсадата на града, траяла повече от 4 години и лишила над 30 хиляди живота.
Снимка: btvnovinite.bg
Най-бързият и сигурен превоз до града са военните самолети. Алепо остава откъснат от Дамаск, поради близостта си до Идлиб – последната територия, под контрола на опозиционните сили.
Снимка: btvnovinite.bg
В разнообразни интервали от войната стените на църквата „ Св. Илия " се издигат сред разнообразни съперници – Сирийската свободна войска и правилните войски на президента Асад, „ Ислямска държава” и бойците на ливанската формация „ Хизбула”.

Владиката на епархията в Алепо - отец Йосиф Тобжи , изяснява, че храмът се трансформирал в знак на вярата – освен за християни, само че и за мюсюлмани.

Снимка: btvnovinite.bg „ Храмът все едно споделяше : Нека аз да понеса офанзивата ! , добави владиката.

Събитията поразили града от 2012 година до 2016 година изпълват едни от най-мрачните страници в актуалната човешка история. Повече от 31 хиляди жертви – измежду тях голям брой деца, дами, цивилни.

Отецът признава, че преди войната мюсюлмани и християни са живеели в мир.

„ Имаше работа за всички . Но в международния разум беше посята концепцията на джихада , на политическия ислям , която се трансформира в средство за въздействие и кражбата на петрол” , акцентира той.

Снимка: btvnovinite.bg 3 години след края на обсадата, бомби и ракети не престават да убиват почтени поданици на античния град.

Според губернатора на Алепо - Хюсейн Диаб, отговорността за трагичните събития е на интернационалната общественост. По думите му не е загадка, че редица страни поддържат терористите и техните дейности.

Снимка: btvnovinite.bg „ Това би трябвало да спре ! , прикани Диаб.

„ Достатъчно е да помислим разумно: Който достави оръжията и който унищожи всичко, с цел да може да завоюва от построяването отначало по-късно и да отбрани геополитическите си ползи. Ако погледнем кой завоюва, става ясно… каква тъкмо е била тази война”, разяснява отец Йосиф Тобжи.

Снимка: btvnovinite.bg
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР